12.3.08

LA SETMANA SANTA VISTA PER JOAN VILANOVA


El dibuixant manresà Joan Vilanova, que com ja hem dit, tenia gran preferència per dibuixar estampes de temàtica manresana. Les festes i tradicions de la ciutat van ser representades amb gran detall i de manera idíl·lica pel dibuixant manresà. Ara que la Setmana Santa i les seves tradicions són a punt d'arribar convé recordar que Joan Vilanova també va plasmar la Setmana Santa manresana. El dibuixant explota al màxim el seu univers personal i ens torna a oferir un dels seus monumentals dibuixos on es representa la processó de Diumenge de Rams. Aquesta processó era una de les dues processons que es feia a la ciutat fins fa 40 anys juntament amb la de Divendres Sant. Aquesta última es va recuperar fa uns 8 anys.

Joan Vilanova va fer aquest dibuix per a la Venerable Congregació de la Verge dels Dolors, confraria organitzadora de la processó de diumenge de Rams. Cal dir que Joan Vilanova estava fortament vinculat als actes de la Setmana santa de Manresa ja que va ser integrant del grup de soldats romans dels Armats de Manresa.

En aquest dibuix s'hi uneixen els elements més genuïns i tradicionals de la Setmana santa manresana: la baixada de la Seu, els Armats, el penó de la Congregació dels Dolors i el pas de la Mare de Déu dels Dolors juntament amb les "papotes" sortint de la basílica. Un bonica i particular visió de la Setmana Santa a Manresa feta per Joan Vilanova.

5 comentaris:

Joana ha dit...

Una altra manera d'estampar la Setmana Santa...junt amb els bunyols...que no faltin!
salutacions i bon dia de Rams!

Anònim ha dit...

Manresana que fa molts anys que viu fora...

M'agraden molt les fotografies...

És la Manresa que recordo...

I els dibuixos d'en Joan Vilanova són un tresor per a tots els manresans!

Gràcies!

Joana ha dit...

Vigila amb aquest virus!
Estàs de vacances? ;)

mitrofan ha dit...

Té pebrots la cosa...anar a trobar un bloc tant interessant de Manresa a Manresa, passant per Tarragona...Salutacions.

Unknown ha dit...

M'ha agradat la il.lustració doncs retrata força bé la Setamana Santa amb una distància de la negror i un ull posat en la llum que està per arribar...