22.3.07

CANAL TARONJA: UNA NOVA TELEVISIÓ LOCAL



El passat 5 de febrer va començar a emetre un nou canal de televisió local: Canal Taronja. Aquest nou canal està associat amb Localia una xarxa espanyola de televisions locals. Però el motiu del naixement d'aquest canal és la concessió al grup Taelus ( Ser Radio Manresa, Freqüència i 40 principals Catalunya Central) d'una llicència per un dels tres canals privats intercomarcals de TDT que ha de cobrir el Bages-Berguedà i Solsonés. Canal Taronja ha aconseguit, també, llicencia per emetre a les demarcacions de TDT d'Igualada i Osona amb edicions independents. De moment, però, la TDT sembla que és un futur molt llunyà i el canal ha començat a emetre en analògic en les seves versions osonenca i bagenca. Sorpren el nom del canal, que ha tingut l'agradable sorpresa de no fer cap referència de l'àmbit geogràfic on es troba i d'identificar-se simplement amb un color. Un element que l'ajuda a diferenciar-se.
Quan parlem de Canal Taronja hem de parlar dividint el canal en les seves dues animes Canal Taronja i la xarxa que completa el canal quan no funciona la producció pròpia local: Localia.
Localia és una xarxa que omple gran part de les seves hores amb séries i amb els omnipresents sérials sudamericans (tot plegat s'assembla a la vergonyosa 8tv). La producció pròpia de Localia és baixa tot i ser una zarxa que pretén abarcar tot l'Estat espanyol. Evidentment Localia emet majoritàriament en espanyol i només la producció de Localia Catalunya posa una mica de català en la seva programació. En un panorama audiovisual on els mitjans en català són minoritàris no calia tenir un nou canal que emetés en espanyol. Hi han xarxes de televisió a Catalunya que, tot i ser modestes, ofereixen continguts en català i que, tot i així, arriben facilment al nivell de Localia.(I no parlem ni de la Xarxa de Televisions Locals ni Canal Català).
D'altra banda la programació de Canal Taronja és, per sort, un univers totalment diferent. La programació del canal ens ofereix un informatiu que, tot i necessitar un millor grafisme, és agil i correcte. Un dels grans avantatges de Canal Taronja és que recull i posa al dia la llarga trajectòria periodística d'alguns dels professionals que fa anys que treballen a Radio Manresa. Després de l'informatiu Canal Taronja ens ofereix cada dia un programa o dos, diferents. Entre aquests programes en destaca el magazine Play. El programa és presentat per Núria i Dani Sala i és d'un estil bastant inèdit en el món de la televisió local. L'acurada unió de la realització, la localització d'espais, la gràfica i la transició entre seccions el converteixen en un progrma fresc i amé. També en destaca el Llegendarium un programa basat en llegendes, toponímia i cultura popular que recorres diversos pobles i paisatges del nostre entorn. Igualment és molt positiu el programa de debat dels dijous anomenat: De que parlem? presentat per Pilar Goñi. És d'agraïr que un programa de televisió local pugui tenir un espai de debat on s'hi trobin persones properes al nostre entorn i on sovint es pugui debatre de temàtiques de Manresa i comarca ( El dia que hi havia Jose Bono no era tant d'agraïr, una sorpresa d'infart... ). Per acabar també és interessant l'entrevista en profunditat que certifica la bona preséncia que pot tenir el periodisme a Canal Taronja.
Malgrat que els començaments són positius caldria que Canal Taronja que canal potenciés encara més la rigurositat dels seus programes que són variats i treballats. Apart d'això caldria que el canal millores aspectes tècnics i visuals com la gràfica dels programes o el so del seu plató que donarien, en conjunt, millor imatge al canal. D'altra banda seria un gran pas que algún dia es pogués substituir la producció aliena de Localia amb programes de producció catalana o que fossin parlats en català. La fragilitat del sistema comunicatiu català i en català ho fa necessari.

Podreu trobar Canal Taronja al canal 35 de l'UHF o la plana web http://www.canaltaronja.cat/ encara en construcció.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

AMB SEMBLA MOLT BE QUE HI HAGI TELEVISIONS LOCALS, ARA LO QUE TROBO HORROROS I PATETIC ES QUE DESDE ELS SEU INICI_AMB REFEREIXO AL CANAL TARONJA_ES EL SO. ESTAN PARLAN I TOT D'UNA S'ABAIXA COM S'APUJA CONSIDERABLEMENT, CUAND POSEN LA MUSICA ENTRE NOTICIA I NOTICIA ALLO ES DE BOIXOS, HI HA MUSICA DE FONS,ES ALTA CUAND COMENTEN QUELCOM NO T'EN ENTERES I SI APUJAS EL VOLUM ET DONAS UN ENSURT, QUE NO ET DIC RES, QUASI T'HI QUEDES. I AIXO PASSA DESDE EL COMENÇAMENT, AMB SEBLA QUE HO HAURIEU D'ARREGLAR SI NO ES QUE ESTEU CONXORXATS AMB ELS OTORRINOS (professionals de les orelles)
RES MES. PERDONEU EL MEU CATALA.
Josep Maria Torner Roig

Anònim ha dit...

voldria que publicesiu aqui o al youtube l'altre dia a manresa 3-5-2009 aquell rocio q vanren fer siusplau penjeulo al youtube o en un altre lloc moltes gracies i perdoneu les molestie s