19.9.07

L'ANTIGA ESGLÉSIA DEL CARME

Manresa Calidoscopi dedica una sèrie d'articles a les esglésies desaparegudes durant la guerra civil de 1936-39. En aquesta ocasió parlem de l'antiga església medieval de la Mare de Déu del Carme.

Aquest edifici, començat a construir el segle XIV era un magnific i potent edifici d'estil gòtic. Unes formes gòtiques però austeres que eren un tret característic d'aquest art medieval. Acabat durant la mateixa edat mitjana tenia una llargada i amplada considerables. Aquesta austeritat quedava demostrada en la seva façana, la qual tenia aspecte de fortalesa. Però el seu interior, fet a partir d'una sola i amplia nau tenia un considerable alçada gòtica que oferia una perspectiva magnífica.


Aquesta església es trobava situada a dalt de tot del PuigMercadal, on actualment es troba l'església més moderna del mateix nom. Al seu costat durant segles s'hi trobava el convent dels monjos carmelites. Un edifici que, anys més tard va ser convertit en caserna i finalment va ser ampliament reformat per convertir-lo en alberg. Avui en dia encara podem observar els arcs del claustre integrats en la plaça i l'edifici de l'alberg del Carme.


Tot i l'estil gòtic de l'edifici, l'interior era amoblat majoritariament amb mobiliari i altars d'època barroca. En són un exemple destacable el gran altar barroc que presidia l'altar major, que combinava escultura amb unes grans pintures. D'aquest altar se'n van poder conservar a correcuita algunes parts escultoriques i de pintura que avui es poden veure al Museu Comarcal.


L'església del Carme, pels creients en miracles, era l'església que va presenciar el famós miracle de la Llum. Per això també en destacava l'altar commemoratiu del miracle de la Llum, amb un plafo escultoric que il·lustrava el miracle. Però una de les peces més venerades d'aquell temple era la figura de Sant Salvador, una valuosa escultura del segle XIV. La figura de Sant Salvador estava crucificada en una creu, a l'estil d'un Sant Crist, i era molt valorada sobretot per la pagesia de Manresa i voltants. Per això, quan hi havia sequera, la figura era treta al carrer en processó per demanar pluja. Una figura medieval que també va desapareixer.


El Comite Antifeixista també ordena, desgraciadament, l'enderroc del Carme. Ben poques coses se'n van poder salvar d'aquest temple. Només algun finestral i alguns elements del mobiliari. Però durant el seu enderrocament, en canvi, es va produïr un interessant descobriment. A sobre de les claus de volta i d'altres parts parts de la teulada es van trobar molts trossos de ceramica manresana d'època medieval. Un material que s'havia utilitzat en el seu moment per reomplir aquestes parts de teulada. Un material amagat, que segles més tard, va esdevenir un valuós descobriment dins el trist enderrocament de l'antic temple del Carme. Restaurades i reconstruïdes es poden veure exposades al Museu Comarcal.


Un cop acabada la guerra civil es va decidir dotar, de nou ,a la parroquia del Carme d'una església. Tot i que en algún moment s'havia pensat fer-la en un lloc nou, finalment es va decidir construïr-la en el mateix lloc per la tradició i record que representava aquell indret.


Es va dissenyar un nou projecte anomenat "el temple de la llum", d'estil neogòtic i inspirat en l'antic temple gòtic dissenyat per Joan Rubió Bellver. Però el temple, finançat a través d'intenses campanyes populars per recollir fons, va quedar molt molt inacabat en el seu exterior. Va quedar per fer gairebé tota la façana, el campanar i algunes de les voltes del seu interior a part de nombrosos finestrals sense obrir. En el seu interior s'hi pot trobar una reproducció de l'antiga escultura gòtica de Sant Salvador. D'altra banda, tot i que l'església conserva l'amplada de l'antiga, és més curta que l'antic Carme. L'antiga església tenia una llargada que arribava pràcticament fins a les mateixes escales de la baixada del Carme. Però la nova església es va fer més retirada i curta per poder guanyar una nova plaça al davant de l'església.


La eternament inacabada façana de l'església del Carme representa una dels punts indrets més lletjos de la ciutat ja que aquesta façana es pot veure desde molt llocs de la ciutat. Un fet que a la secció de Manresa Calidoscopi anomenada Manresa posa't lletja ja vam dedicar-hi un article.
L'antiga església del Carme durant el seu enderrocament