
25.4.08
L' AQÜEDUCTE DE LA FONT DELS LLOPS

FORNÍCULA AL CARRER PUIGTERRA

19.4.08
MANRESA ENTRE PEDRES
La ciutat antiga, en gran part, s'aixeca sobre grans lloses de pedra, balmes i parets verticals de pedra. Unes pedres que, a vegades queden amagades dins les cases i, a vegades, de manera inesperada surten a la superfície d'alguns carrers de geografia díficil. A la façana sud aquest fenòmen es presenta amb tota la seva magnitud. Grans precipicis, balmes que constitueixen petis abrics naturals i altes parets de pedra convivint entre habitatges i grans monuments. La mateixa capella de la Coveta es situada entre un d'aquests abrics i les grans parets de pedra. La Seu, el carrer del Balç, el primer tram de la Via Sant Ignasi o el barri de les Escodines també conviuen de manera més o menys present amb aquests grans volums de pedra. Erosionada irregularment per l'aigua aquestes roques del sud de la ciutat tenen formes i petjades misterioses. Pedra que és un signe d'identitat que es repeteix cíclicament en aquesta part de Manresa i al voltant del riu Cardener. Pedra porosa i ocre, un color que relliga tots els altres elements.
.
Imatges de la pedra i Manresa:






SANT LLORENÇ DEL MUNT DESDE CAN FONT

LA TORRE DEL VINYAS

16.4.08
MONTSERRAT DESDE CAN FONT
EL MONESTIR DE SANTA CLARA



Amb aspecte de fortalesa, el monestir és un gran edifici antic enmig d'una Manresa nova i en transformació al seu voltant. L'edifici té dues part diferents per la seva antiguitat i pel seu volum. La part més antiga, tocant al carrer Nou de Santa Clara, és d'època medieval i té infuències gòtiques i romàniques. La part més important és la capella de la Mare de Déu dels Angels on s'entra a través d'un portal romànic. La part més alta d'aquest sector és el modest campanar d'espadanya que allotja una petita campana. Però aquesta part medieval de murs inexpugnables es fa petita i minúscula quan la comparem amb la part més nova construïda els primers anys del segle XX. Dissenyada per Alexandre Soler i March aquesta part de l'edifici és la que actualment identifica més el monestir. Una façana neogòtica on s'alterna el totxo i la pedra i que es pot veure desde molts indrets del sud de la ciutat.
El monestir de Santa Clara és un espai religiós ocupat actualment per una comunitat de dominiques ben activa que col·labora amb diferents entitats assistencials de la ciutat.
CANYERIA RAT-PENAT

15.4.08
EL SOL ES PONT PER COLLBAIX

EL PASSATGE JUBELLS

Però avui a Manresa Calidoscopi us en mostrem un altre exemple: el passatge Jubells. Aquest pas cobert està situat a l'entrada del carrer de les Escodines desde la plaça Sant Ignasi. Un pas cobert curt i que dona entrada a aquest petit passatge sense sortida. El passatge Jubells, de pocs metres de llargada, té al fons de tot una contundent portalada vermella, amb dues finestretes en forma de rombe, que posa punt final al passatge.
L'ESCORXADOR MODERNISTA: DETALLS


L'any 1908, a Manresa, es va decidir construïr un escorxador per reunir i fer de manera més hígienica tot el procés de matar i escorxar els animals que, posteriorment, havien de ser posats a disposició del consum humà. El lloc triat va ser en el que aleshores era un espai fora de la ciutat, l'actual plaça Bages, al barri del Poble Nou. El recinte va ser construït amb l'estil modernista que dominava en aquells temps. El recinte tancat, comptava en el seu interior, de dos grans pavellons i altres estances més petites al voltant d'un gran pati central. Després d'anys d'activitat l'escorxador modernista havia quedat obsolet i va ser traslladat. L'antic escorxador avui rehabilitat i inclòs en el campus universitari ja forma part del sistema urbà de Manresa.
L'escorxador compta amb petits detalls dignes d'observació. Un dels elements més bonics és l'entrada al recinte on hi destaquen dos pinacles de motius vegetals i un escut de Manresa amb els habituals motius vegetals modernistes. Importants detalls són els caps de brau que hi ha cada costat de l'entrada, un senyal de l'activitat per la que va ser construït el recinte.
A l'exterior d'un dels dos pavellons, que actualment ocupa la biblioteca universitària, també hi podem trobar un bell fris modernista de pedra que ens assenyala l'any d'acabament de l'escorxador.
Un recinte auster però amb bells detalls modernistes
14.4.08
LA PLANA DE LA BALCONADA

Sigui com sigui, tal com diu el nom, aquest espai és un balconada privilegiada. A la vall del Cardener, d'es d'on podem observar gran part de la ciutat antiga i moderna. La façana monumental i, més enllà, Collbaix i les terres del Bages sec. Cap a l'altre banda podem contemplar l'inamovible teló de fons de la ciutat, Montserrat. També es pot fer una ullada a totes les planes i valls que hi han més enllà de la torre de Santa Caterina.
Un indret que ens deixa contemplar el bo i millor del paisatge manresà.
LA SEU DESDE LA PLAÇA SANT IGNASI

SANTA CLARA I EL CARRER DEL PEIX

VERD ENMIG DE LA CIUTAT

12.4.08
MEDIEVAL I INDUSTRIAL

CUPULES I PUNXES



Pel centre de la ciutat es poden trobar alguns edificis, pocs, que degut al seu disseny senyorial van incorporar alguna cúpula o punxa en alguna part de les seves teulades. Com per exemple la punxa que podem trobar a la plaça d'en Creus, sota la Seu, O una de les més conegudes, la punxa de la casa de la Buressa. O finalment, la cúpula de l'antic edifici de la Caixa de Pensions a la plaça Sant Domènec. Petits referents arquitectònics de l'arquitectura senyorial privada del segle XX a Manresa.
11.4.08
UN ALTRE MIRADOR A LES ESCODINES


Però aquesta muralla de cases del carrer del Peix que ens impedeix veure les vistes al Cardener té una petita escletxa. És un petit carrer en baixada, curt i pavimentat amb totxo de fang. Quan arribem al final ens trobem amb un senzilla reixa que ens atura. A canvi podem veure una amplia vista sobre la vall del Cardener. Un carreró estrany que representa un espai curiós però interessant de la Manresa escodinaire.
10.4.08
ELS ENTORNS DE LA CASA D'EXERCICIS


SÍMBOLS A LES FAÇANES

EL TÚNEL DELS CATALANS

EL TREN SOTA LA BALCONADA
5.4.08
PLAÇA MONTSERRAT

UNA FONT OBLIDADA

ELS ENTORNS DEL TORRENT DEL TORT


El torrent del Tort neix al barri de les Escodines i es precipita de manera brusca cap al buit just a sota la creu del Tort. Aquest petit torrent baixa de manera violenta per les característiques balmes i lloses de pedra que envolten el Cardener en aquesta part de la ciutat. Una bona manera de conèixer de ben aprop aquesta vall es recorrent-la a través del petit camí que comença pocs metres més tard de passar el Pont Vell. Un camí que, primer recorre de manera paral·lela el torrent del Tort. Després el travessa a través d'un punt i una mena de tunel vegetal. Després la pujada continua fins arribar a la via dels Catalans. Tot travessant-la continuem la dura pujada per un cami que s'obre pas com pot entre petites planes ocupades per camps regadiu i ramals de la Sèquia que tornen l'aigua sobrant del regadiu al riu Cardener.
Al nostre entorn podem contemplar una geografia díficil, les cases de les Escodines, construïdes al límit d'una gran balma de pedra, sembla que s'hagin de precipitar al buit. També podem observar l'incofusible figura de la part modernista del monestir de Santa Clara. Finalment, el camí acaba a la gran plana que hi ha a sota les cases de la Balconada, que es troben ben properes. Desde allà podem contemplar una magnífica vista panòramica de la vall del Cardener amb les seves petites terrasses conreades i la Manresa urbana. La Manresa monumental, com sempre, es mostra de manera important en un llunyà primer plà.

EL CARRER D'ALFONS XII

Per obrir el carrer d'Alfons XII es va destruir de manera massiva una part del teixit urba tradicional del barri antic. La díficil trama de carrers i les cases que obstruïen el projecte de carrer Alfons XII van ser ensorrades sense miraments. Però un cop obert el carrer en aquestes darreres decades s'ha permés la construcció de blocs de pisos de disseny totalment modern que no té res a veure ni amb alçada ni amb tipologia amb la resta de construccions del barri antic.
Durant anys, el carrer d'Alfons XII va ser la principal entrada de la ciutat pel trànsit rodat ja que permetia arribar de manera ràpida i directa al centre de la ciutat. Però durant els anys 80, amb la conversió del carrer del Born en illa de vianants, el carrer va perdre aquesta funció principal. Això el va convertir en un carrer incomprensiblement ample per ser el cul de sac en que s'ha acabat convertint. Almenys ha estat un espai amb moltes places d'aparcament. Una situació que també s'acabarà amb la propera reforma del carrer. Per això i per la resta d'arguments comentats el carrer d'Alfons XII constitueix un greu anacronisme ja que és un carrer modern dins la Manresa antiga.
L'ANTIGA PUNXA DEL CAMPANAR DE LA SEU

Sens dubte la Seu de Manresa és un edifici inconfusible desde molt punts de la ciutat però, de ben segur, aquesta punxa la convertia encara més en símbol visible a l'skyline de la ciutat. Una punxa que encara aixecava i feia més espectacular la figura del temple gòtic. Segurament, també, alguns ara discutirien sobre aquesta punxa acusant-la d'un afegit estrepitós i anacrònic.
Sigui com sigui aquesta punxa va tenir una vida limitada que no va anar més enllà de l'any 1936. La guerra civil va provocar que la Seu de Manresa corrés un perill real de desparèixer. Set esglésies manresanes van desaparèixer enderrocades a causa del conflicte i, de fet, la Seu també va ser condemanda a desaparèixer.
Per intentar evitar-ho es va intentar tutelar l'enderrocament efectiu començant per enderrocar les parts de l'edifici més recents i acabant per les medievals. D'aquesta manera es podia guanyar temps per intentar aturar l'enderrocament de l'església més gran de la ciutat. Dins d'aquesta tàctica el primer element de la Seu que va desaparèixer va ser la punxa del campanar i les sagristies barroques que hi havien al parc de la Seu. Després de fer desaparèixer aquestes parts de l'edifici l'enderrocament de la Seu va poder quedar aturat.
Diuen que el seu autor, Alexandre Soler i March, un cop acabat el conflicte de la guerra civil manifestava la seva tristesa per la desaparició d'aquella punxa. Un amic li va dir que gràcies a l'enderrocament de la punxa que ell havia dissenyat la Seu s'havia salvat de la desaparèixer. Alexandre Soler i March va quedar més reconfortat.

EL PASSEIG A CEL OBERT
Subscriure's a:
Missatges (Atom)