8.1.07

Manresa posa't lletja: Els quatre cantons



Aquest cop a la secció Manresa posa't lletja parlem de l'edifici dels Quatre Cantons, una de les darreres desgràcies urbanístiques amb que la ciutat s'ha dotat. Aquest nou edifici és el resultat d'una de les operacions urbanístiques més important fetes fins ara amb l'objectiu de recuperar el barri antic. El projecte va consistir, per començar, en una operació de destrucció massiva que va eliminar dues illes de cases i l'històric i cada vegada menys conegut encreuament de carrers dels Quatre Cantons. Tot seguit en el seu lloc s'hi ha construït un gran parking subterrani, totalment necessari, locals comercials als baixos i pisos de lloguer barat al seu damunt, també necessaris.

Però el fet de que sigui un edifici fet amb material ecològics i que sigui destinat a facilitar l'accés a l'habitatge no esborra les deficiències estètiques. La forma i tipologia del nou edifici és, per desgràcia, d'un estil que no té res a veure amb el seu entorn. Dos inmensos blocs petris totalment rectes i rectangulars. I per acabar-ho d'adobar les obertures de l'edifici són totes iguales i sense cap mena de diferencia. Unes finestres llargues i rectangulars que donen a l'edifici un aspecte d'oficines. No té cap mena de lògica construir cases sense balcons en un entorn on predominen les cases amb balcons, signe de la cultura mediterrania. No té cap sentit construïr edificis amb amplies façanes quan el seu entorn hi predominen cases de façanes irregulars i més aviat estretes. Seria gaire més costós adaptar-se i afegir uns balcons o diferenciar més les diferents parts de l'edifici? Un edifici amb poc sentit estètic i que, sens dubte, escolta poc l'entorn. Sembla mentida que en l'actualitat es facin aquests edificis de dubtós gust més propis de l'època de Porcioles que no pas dels temps actuals.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Doncs ara aquesta mena d'OVNI s'ha repetit vora la Via sant Ignasi, amb blocs de pisos aixecant-se amenaçadors a banda i banda del que habia estat un torrent. El bon gust, el sentit de l'estètica i el respecte per la història no deuen ser virtuts que FORUM i l'ajuntament valorin a l'hora de fer intervencions a la ciutat.