11.4.07

MANRESA POSA'T LLETJA: UN NOU DESERT S'OBRE PAS A LA PLAÇA VALLDAURA


Fa pocs dies s'ha inagurat la remodelació de la plaça de Valldaura (Dita també popularment plaça dels frares). El mal estat de la plaça abans de la reforma ha provocat que, malgrat tot, la millora de qualitat de l'espai sigui evident. D'altra banda l'ajuntament sembla que ha imposat, una vegada més, el model més agressiu de plaça dura. La plaça es un inmens desert de pedra granitica que només s'interromp en un dels costats de la plaça, just davant del casal Torres de Bages-Argullol ( l'edifici on hi ha El Sielu, parlant clar. ) Allà s'hi concentren un quants arbres de nova plantació i un parell dels que ja tenia la plaça abans. Això s'ajunta amb un bancs d'aspecte poc ergonòmic i un parell de llums escultòrics. Tots aquests elements, units, contrasten amb l'esterilitat urbana de la resta de la plaça on només hi ha una filera de pilons. De fet ja sabem que l'herba té el seu cost de manteniment. Però tant costava, almenys, posar una quantitat més gran d'arbres per fer una ombra més densa en els estius xafogosos? En plena canicula l'aparació de vida al centre d'aquesta plaça serà una heroïcitat. Apart d'això, centrant-se en discutir la distribució de l'espai, enlloc posar tots els arbres i bancs davant d'un edifici històric potser hagues estat més interessant posar-los davant de l'edifici de l'església dels frares, que destaca per la seva lletjor. Sens dubte, la façana d'aquest edifici mereix un capítol de la secció Manresa posa't lletja. Almenys abans, amb els grans arbres que hi havien, la façana quedava més tapada. Tot i així, no tot és completament negatiu. Cal opinar que la plaça també té algun parell d'elements positius apart del fet de deixar de ser un espai degradat. Primerament la inclusió i unificació de tota la plaça dins la zona de vianants del barri vell. I després la reurbanització i creació d'una vorera arbrada de la plaça fins al parquing de Quatre Cantons. Un arbrat que ajudarà a donar una mica més de color a un carrer tant gris com és la muralla Sant Francesc. Igualment aquesta vorera crea un recorregut connectat cap a una altre desgràcia urbanística amb les que Manresa es posa lletja: els Quatre Cantons, edifici del qual ja s'ha parlat dins d'aquesta mateixa secció de Manresa Calidoscopi.

2 comentaris:

VS! ha dit...

Hi ha rumors de que el fet de posar tant d'esfalt a les noves obres píbliques (sobretot places i jardins) és per camuflar l'excés de coloms. Passa-ho.

Salut

Anònim ha dit...

L'ordenació de la plaça Valldaura (o "del Puert Rico") és el colmo dels despropòssits: l'edifici més remarcable, un gran casal barroc actualment ocupat per una sala de festes, és tapat per pollancres, mentre que la façana dels frares, que mereixeria ser amagada per lletja, no té cap pantalla vegetal. A més, la disposició de l'arbrat és inversa a l'assoleiament, de manera que els arbres es troben e les zones on els edificis ja fan ombra, y pel desert d'asfalt no hi ha cap ombra protectora a l'estiu. I ja no cal analitzar l'empedrat ronyós que l'ajuntament està escampant per tot el barri vell...