Les ciutats tenen molts símbols físics que les identifiquen. Generalment solen ser els seus edificis històrics o més singulars. També constitueixen símbols urbans molts elements del mobiliari urbà com escultures, fonts o fanals. Dins d'aquest apartat de símbols també trobem tota aquella série d'espais com places amb fonts o fanals que constitueixen lloc de trobada per a les celebracions esportives.
A Manresa un d'aquests símbols urbans havia estat sempre el fanal múltiple de 5 llums i braços que s'alçava al centre de la plaça de Crist Rei. Anomenada popularment "la farola" aquest fanal era el símbol urbà de les celebracions esportives, el nostre Canaletes particular.
Fa uns anys, però, es va canviar el sistema de circulació de cotxes a la plaça per començar, posteriorment, una reforma de la plaça. Aleshores, la "farola", va canviar el seu emplaçament central per un de més secundari. Va ser col·locada uns metres més enllà en una petita placeta que hi ha entre el carrer Guimerà i el Passeig Pere III. Tot i ser a la pràctica a la mateixa plaça de Crist Rei, el fanal queda aillat de la resta d'aquesta plaça. En l'actualitat, el fanal queda mig amagat entre uns bancs i unes alzines que envolten la placeta de manera que ocupa un paper totalment secundari respecte al paper central que havia tingut dins la gran plaça de Crist Rei.
Aquesta nova situació física ha provocat que "la farola" hagi quedat progressivament oblidada dins l'imaginari dels manresans. Les celebracions esportives i la centralitat urbana i social de la plaça hi continuen però amb una plaça buida d'aquell fanal que, tot i ser encara ben proper, ja no és la referència visual d'aquest punt del centre de la ciutat.
1 comentari:
Tienes razón, es importante no olvidarnos de nuestras tradiciones en todos los sentidos que pueden convivir perfectamente con la modernidad.
saludos
Publica un comentari a l'entrada