Aquest dimarts 31 de juliol el santoral cristià celebra la festivitat de Sant Ignasi. La festa de Sant Ignasi a Manresa no és una festa més ja que el sant d'origen basc hi va deixar molts records gràcies a l'estada que el sant va fer durant gairebé un any a la ciutat. Però apart de les celebracions i actes la ciutat té tot una série de punts físics relacionats amb sant Ignasi. Parlem dels punts locals que el sant va freqüentar o on va fer alguns dels seus miracles. Aquests espais representen el que avui s'anomena la Manresa Ignasiana.
Més enllà del sentiment religiós que un pugui tenir o no, l'entorn i la petjada que va deixar el sant van més enllà de la simple condició de creure en la fe cristiana. Per explicar-ho més clarament l'entorn físic ignasià, els paisatges ignasians conviden sovint a l'espiritualitat per la seva singularitat i la bellesa.
El paisatge urbà i natural de la Manresa ignasiana és constitueix tant d'uns espais acollidors i petits com també d'espais de grans horitzons que formen part de la personalitat més profunda de l'entorn manresà. La Manresa ignasiana es concentra sobretot a l'entorn de la façana sud, a les Escodines i als voltants de la plaça Major tot i que hi han punts repartits per tot el terme.
Però l'epicentre d'aquesta Manresa es concentra sobretot al complex espiritual de l'església de la Cova. El centre del complex és la capella de la Coveta, un espai integrat a sota d'una de les característiques balmes que modelen la vall del Cardener al seu pas per Manresa. Un espai mínim i acollidor on, segons diu la tradició, Sant Ignasi reflexionava i hi va escriure els Exercicis Espirituals encara avui seguits a la casa d'exercicis espirituals del complex de la Cova. En canvi l'entorn exterior de la Cova és un espai molt ampli i espectacular que ofereix una magnífica panoràmica de la façana sud.
De característiques semblants i situada al carrer Nou de Santa Clara és la creu del Tort, on el sant s'hi aturava a resar. Just davant de la creu del Tort hi trobem un mirador d'amplis espais que ens permet observar desde una bona alçada la vall del Cardener i la serralada de Montserrat de fons.
A l'atrotinada plaça de Sant Ignasi, trobem la capella del Rapte, un edifici construït a meitat del segle XX, fet a sobre l'antic hospital medieval on el sant va patir durants uns dies un estat d'inconsciència que va ser anomenat popularment com "el rapte".
I ja dins de l'històric carrer Sobrerroca s'hi troba el segon punt més important i conegut d'aquesta col·lecció d'espais ignasians: el pou de la Gallina i la capella adjunta. Aquest pou, antigament situal al mig del carrer, és conegut per la llegenda del pou de la gallina, una de les llegendes més conegudes de la ciutat. Una llegenda amb nom de revista o més aviat al revés.
I finalment, amagada en una modesta plaça als peus de la baixada del Carme, hi ha la capella de Sant Ignasi Malalt on el sant hi va passar un temps cuidat per la familia Amigant. Per recordar-ho en aquest lloc, anys més tard, s'hi va construïr aquesta capella.
La Manresa ignasiana és un present d'espais antics, plens de llegendes, que formen part de la història popular de la ciutat. Paisatges especials, amb regust espiritual, d'una Manresa que encara avui conserva i venera el vell record del pas de Sant Ignasi per la ciutat.
1 comentari:
Un post molt il.lustratiu! A veure si algun dia puc conèixer la Manresa Ignasiana...
Publica un comentari a l'entrada