23.1.08

LES OLIVERES DE LA GUIA





L'entorn del barri de la guia està format per uns bonics espais naturals i rurals. El que més destaca d'aquest espai del terme de Manresa és l'alta presència d'oliveres. Si travessem el barri de la Guia i el deixem enrere començarem a trobar, més enllà de les parets de pedra seca, inmensos camps d'oliveres. En pocs moments ens trobarem envoltants de boscos d'oliveres entrant a dins d'un paisatge típicament mediterrani. Uns boscos, això si, endreçats i força quadriculats com correspon a una plantació d'aquestes característiques.

Les parts més planes de l'entorn de la Guia és on es troben aquests camps més endreçats i explotats amb el seu manteniment corresponent. Però les oliveres no s'acaben aquí. Quan ens acostem a la muntanya de la torre Santa Caterina les oliveres continuen tenint una forta presencia. La muntanya de la torre Santa Caterina, com tantes altres muntanyes del nostre entorn, ha estat moldejada amb les típiques terrasses de pedra seca. Unes parets de pedra seca que permeten fer petits replans o terrasses on poder-hi conrear. I és a tot l'entorn d'aquesta muntanya, desde la Renfe fins a la riera de Rajadell on les oliveres continuen ocupant i fent-se amos d'aquests terrenys. Fins i tot en algunes parts dels plans de dalt la muntanya, sobre les grans balmes de pedra també hi han plantades algunes oliveres. Aquestes oliveres de més díficil accés, però, avui han dia ja no són conreades i han quedat abandonades.

Així, tal com explicavem en un altre article, pujant el camí de la torre Santa Caterina hi trobareu moltes oliveres en camps que, antigament estaven delimitats i tancats per parets de pedra.

Uns conreus d'oliveres molt desconeguts en una ciutat i una comarca acostumats al grans camps de cereals o al regadiu de la Séquia.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Doncs una zona molt entranyable, que s'ha mantingut força inalterada amb el temps, no?

Calidoscopi ha dit...

Si, la veritat és que és un indret molt maco per passejar-hi, amb aquestes oliveres que vesteixen l'entorn de manera molt mediterrania. En dies de cel blau és encara més maco.

Manresa Calidoscopi