28.5.07

SORPRESES A LA BASSA D'OLI




Després d'una campanya electoral somnolent s'ha passat a una nit electoral de sorpreses que trenquen la calmada composisicó de partits que hi havia fins ara. La bassa d'oli que era el saló de plens del nostre ajuntament ha rebut un petit tsunami.
.

La baixa participació, per això, no ha estat cap sorpresa.
.

Convergència després d'anys torna a guanyar al PSC en unes municipals tot i que per ben poc, 600 vots, i un empat de regidors amb els socialistes. Josep Vives ha agafat la directa i diu que li toca a ell formar govern tot i que ho té ben clar perquè els partits del tripartit ja han declarat que volen continuar estimant-se tot i trobar-se una mica més sols per la baixada en un regidor de PSC i ERC.
.

ICV i PP tot i que baixen conserven el nombre de regidors. Però les sorpreses de la nit han estat l'entrada de dos regidors de partits, fins ara, fora de l'ajuntamnet. La CUP un altre partit independentista amb força presència en els moviments socials de la ciutat i amb èxit entre els joves. Però ha estat una sorpresa previsible que ja preveien les enquestes.
.

La sorpresa més gran que no apuntaven les enquestes però que si que apuntava l'ambient social que es respira als carrers és Plataforma per Catalunya. El barceloní Xavier Arcas ha obtingut gairebé tants vots com la CUP amb el seu missatge centrat en la inmigració. La quantitat de rumors i comentaris negatius cap a la inmigració que fa temps que corrien per la ciutat apuntaven la possibilitat de que un partit com aquest entrés a l'ajuntament.


Cal dir que els partits de l'ajuntament i especialment els del govern han rebut un bon premi al poc esforç per afrontar i contrarrestar tot l'ambient negatiu sobre el tractament de l'ajuntament cap a la inmigració. Tot i que darrerament s'ha fet algún esforç potser ja era massa tard. Fa temps que és necessari debatre aquest tema. Parlar clar.
.

Es d'esperar que l'entrada de Plataforma per Catalunya provoqui que a Manresa es planteji com afecta la inmigració a la ciutat. Que és parli obertament del debat de l'inmigració i quins han de ser els seus drets i deures, i que s'expliqui detalladament el punt central de la qüestió: com són i com han de ser les ajudes socials cap a aquest col·lectiu. Tot mirant TV Manresa es va veure com Ignasi Perramon apuntava serenament cap fer una autocrítica en com s'havia tractat el tema de la inmigració i intentar analitzar-ho i corregir-ho. ICV, en canvi, com a responsable d'inmigració no va semblar replantejar-se res amb l'entrada de Plataforma per Catalunya. Però el debat sobre la inmigració continua estant assegurat!
.

Però malgrat totes les sorpreses la legislatura no apunta canvis en el govern, sembla que segurament hi haurà tripartit per quatre anys més.