22.5.08

EL RIU A SOTA L'AVECREM




El tram del riu Cardener entre el Pont Nou i el pont del Congost baixa tranquil i ample per sota l'Avecrem i la Fabrica dels Panyos. El fet que una mica més avall hi hagi una resclosa facilita que aquest tram tingui aquest aspecte. Les pluges d'aquests dies han provocat que el Cardener baixi més marró. Tot i així, això no impedeix que el riu emeti els seus reflexes. Un dels reflexes principals és el de la Fabrica dels Panyos. Aquesta fàbrica és la més antiga de Catalunya. Una construcció que ara es manté abandonada, amagada entre els arbres de la ribera del Cardener. Una reflex del paisatge industrial al riu Cardener, un curs d'aigua que va donar vida a la Manresa industrial. Una Manresa que ténia un gran nombre de fabriques a la seva ribera. Ara, la fàbrica dels Panyos és una de les poques fàbriques que encara queda dreta a la vora del Cardener.


Els Panyos espera la seva rehabilitació desde fa molts anys, un fet que li dónaria nova vida. Darrere la vella fàbrica s'hi aixequen nous i imponents blocs de pisos que marquen un nou perfil constructiu i residencial al voltant del Cardener. Uns blocs que substitueixen antigues fàbriques com les de la Bonamossa que, fins fa pocs anys, era a tocar de la plaça del Mil·lenari. Uns nous blocs de pisos que a vegades semblen excessivament alts i segons com marquen una nova barrera sobre el riu.

A l'altra banda del riu hi creix un parc al llarg de la ribera. L'espai, amb poc manteniment, ja hi creixen les herbes de manera una mica altes de manera que el lloc ñes en camí de convertir-se en un espai silvestre.