3.5.08

EL BOSC DE CAN FONT



La Manresa urbana té al seu entorn alguns indrets naturals que, tradicionalment, han estat lloc de trobada social i de celebracions pels manresans. Unes trobades signes d'una època en que els mitjans no permetien anar a fer lleure gaire lluny. Indrets com Can Font, el bosc de l'Oller o sobretot el bosc de les Marcetes eren espais, i encara ho són una mica, de lleure per als manresans. Però en aquest article es vol parlar concretament de l'Alzinar de Can Font. Situat al costat de la carretera de Santpedor aquest petit bosc és al límit entre la Manresa urbana i rural.
.
Can Font és un indret natural però també històric ja que just davant del bosc encara s'hi conserva la masia d'origens medievals que dóna nom al bosc. Una masia que, juntament amb la capella adjacent, constitueix ara un conjunt restaurat i dedicat a la interpretació de la relació de l'aigua i Manresa. Perquè Can Font té una relació estreta i històrica amb l'aigua ja que és per on fa segles que la Séquia (un dels dos principals ramals ) entra a Manresa i s'acosta decididament a la ciutat per abastir la zona rural del Poal i el nucli urbà de Manresa. Justament per això ara s'ha deixat descobert, de nou, una part del tram de la Sèquia que passa per aquest indret. Un ramal d'aigua que passa per darrere la masia descobert i pel mig de l'alzinar cobert.
.
El bosc de Can Font és un alzinar allargat amb algún espai frondós que podrem trobar a partir del camí principal que el travessa. L'alzinar de Can Font està situat en una part plana però sobretot creix en el vessant d'un petit turó que hi ha a tocar. També representa una raresa natural ja que els alzinars són escassos al nostre país, tot i que molt apreciats. Les alzines, base original del bosc mediterrani català, van anar sent substítuïdes per els pins quan aquest va ser introduït fa segles a Catalunya. Però justament els tres boscos més coneguts de Manresa, entre ells el de Can Font, són alzinars, una espècie resistent i mostra de l'originari bosc mediterrani català. Actualment, el bosc de Can Font, s'ha volgut convertir en un parc més de la ciutat tot fent-hi unes obres de reforma i consolidació juntament amb l'antiga masia. Aquesta feina, però, s'ha quedat a mig camí ja que en el que es refereix al manteniment del parc hi ha moltes coses a fer.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Quanta raó.. s'hauria de potenciar i arreglar i estimar.
Fantàstic indret