26.5.08

L'ENTORN DE SOL I AIRE I BELLAVISTA



La Manresa rural que hi ha més a l'altre banda del riu Cardener està marcada per un paisatge molt diferent al de la resta del terme municipal. Apart dels petits nuclis urbans com Sol i Aire, Bellavista o les Tres Creus el medi natural i agricola d'aquesta part del terme municipal de Manresa encara està molt ben conservat.

Tot aquest espai es caracteritza per les grans i amplies planes que s'agenollen davant Montserrat. Grans camps obligadament de secà, ja que l'aigua de la Séquia no creua el riu, s'estenen sense gairebé cap obstacle davant nostre. Les planes semblen infinites i cobertes per unes suaus catifes verdes que ja començen a daurar-se. Aquests grans camps són intercalats per petis retalls de boscos que es fan més grans en els petits turons que trenquen aquesta gran plana sobre el riu Cardener.

Tot aquesta plana s'allarga fins als voltants del bosc del Suanya i arriba fins als peus de Collbaix. Aquí dalt l'horitza és ample i inmens, com un somni sense fi. Aquesta gran plana es precipita suaument cap a la riera de Rajadell que marca, al seu voltant una petita vall de boscos feréstecs i petits prats. Més enlla de la zona de Sol i Aire, aquest espai natural continua riera de Rajadell amunt amb indrets emblemàtics manresans com el bosc del Suanya, el gorg Blau, la Font de l'Arrel i altres bonics espais naturals. Tot amb el constant fons monserratí. La imponent imatge de planes i prats amb Montserrat de fons es repeteix constantment en aquesta zona.

Aquesta esplèndida Manresa natural es conserva, ingenuament, gairebé verge. Poques carreteres i efectes urbanístics han malmés aquesta zona fins ara. Perdre's per aquests llocs es donar-se les gràcies d'haver conservat i mantingut un patrimoni natural manresà tant poètic. És increïble veure, com a pocs minuts del nucli urbà de Manresa, el terme municipal encara conservi aquests paisatges tant intensament bonics. Uns paisatges que també tenen les seves amenaçes. Projectes com l'eix diagonal o la futura intenció de fer arribar el nuclí urbà de Manresa a l'altre banda del riu posen un interrogant a la conservació d'aquests boscos i planes de la Manresa rural.

1 comentari:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.