17.5.08

LES COTS





El barri de les Cots s'aixeca imprecís i dífus al costat dret de la Pujada Roja i a tocar del barri de la Font dels Capellans. Aquest barri s'agrupa com a associació de veïns amb dos barris més: el de la Pujada Roja i el Guix. El principal vial o punt que identifica el barri és el camí de les Cots. Aquest camí és una petita carretera paral·lela a la Pujada Roja que comença al pas que travessa la via de tren dels Ferrocarrils Catalans al final del carrer de Sant Joan d'en Coll, a tocar el pont de Ferro. Aquesta carretera puja fins dalt de tot d'un turó i després desemboca a la petita carretera que porta al restaurant l'Ermitanet i a les pistes d'examens de conduïr. Al voltant d'aquesta carretera s'hi agrupen la majoria de cases del barri. Unes cases petites isenzilles, de planta baixa o una planta. Unes contruccions que s'alternen de manera natural amb camps de regadiu o petits coberts. D'allà hi neixen alguns dels altres petits carrers o camins que agrupen els dos o tres nuclis urbans d'aquest àmbit.

De fet la personalitat del barri es defineix precisament en aquesta indefinició basada en la difusa frontera entre l'espai urbà i l'espai rural. El barri es caracteritza per petites cases agrupades en algún carrer o camí i envoltades per una gran quantitat d'horts. És el clàssic paisatge de regadiu manresà de petits horts dividits per petits camins i ramals de la Séquia el que predomina en aquest indret de Manresa. Apart dels quatre camins o petits carrers principals ens podem perdre per qualsevol de les desenes de camins que recorren directament tot aquest paisatge de regadiu. Un regadiu que va pujant i pujant fins arribar a dalt del turó referent de les Cots que s'identifica clarament per haver-hi uns pins solitaris i espigats.

El paisatge de les Cots és un paisatge que té semblança amb el de molts altres indrets de la part alta de la ciutat com la Mión, el Guix o el Poal. Des d'aquest punt, a mig camí entre la Manresa urbana i rural, podem contemplar les torres properes del barri de la Font dels Capellans, la resta de la ciutat i el nostre paisatge de fons habitual amb referents com Montserrat, Collbaix o Sant Llorenç del Munt.