4.4.07

EL BALL DE CASCAVELLS, UNA TRADICIÓ AUTÒCTONA DEL BAGES

Aquests dies de Setmana Santa, Manresa Calidoscopi vol dedicar un segon article a la cultura popular i tradicional tant pròpia d'aquesta època. En l'anterior article es parlava de la primera part de la Setmana Santa, on les processons destaquen i basen en el record de la mort de Jesucrist. Recolliment, tristesa són l'estetica i sentiment que es vol fer present en aquesta part de la setmana. Però a a partir del dissabte de Setmana Santa l'accent festiu cambia. Es celebra la resurrecció de Jesucrist i el to es torna totalment festiu,alegre i ple de vida. En el nostre entorn això es tradueix en la celebració de les Caramelles. A Manresa aquesta tradició existeix però no amb la mateixa força i empènta que ho fa a altres llocs del voltant del riu Cardener com Súria i Callús. Les cançons i ballades omplen d'alegria carrers dels pobles i masies de l'entorn Les Caramelles són la característica més important del final de Setmana Santa. Però dins de la tradició de les Caramelles i les seves ballades existeix una tradició ben pròpia i interessant: el ball de Cascavells.

I per això Manresa Calidoscopi us proposa anar a Súria que és on es pot veure més fàcilment dins de la festa de les Caramelles. Aquesta dansa és un ball autòcton i popular de la comarca que es remunta molts i molts anys enrere. És inseparable de les Caramelles ja que l'executen molts grups caramellaires en els seus recorreguts per carrers, camins i places. Es present, amb algunes diferències, en diferents pobles del Bages. Ballat amb els vestits tradicionals catalans i intercalat amb altres danses tradicionals és anomenat així perquè els balladors porten uns cascavells lligats a la part baixa de la cama. La música, de ritme ternari, té diferents parts i versions segons el poble però totes les melodies acaben tenin semblances i parts repetides entre un poble o l'altre. Sigui com sigui les músiques del cascavells destaquen per la seva senzillesa i dolçor. Com també la seva coreografia que evoluciona al voltant d'una rotllana i que es balla de manera un pèl diferent però molt semblant segons l'indret de la comarca. Però és tant difícil i abstracte explicar tot això en paraules! Així donçs aquest cap de setmana, si aneu cap a Súria o voltants, de ben segur que podreu viure i gaudir de la festa, la dansa i la música en directe i no caldràn tantes explicacions.

Tant el Ball de Cascavells com la festa de les Caramelles no brillen per la seva perfecció i ordre però tenen una cosa molt millor: La màgia de les coses nascudes i creades espontàniament per un poble autèntic i amb personalitat. Bona Pasqua!