4.7.07

MOVIMENTS AL FUTBOL MANRESÀ

Ara que el Basquet Manresa ha recuperat la màxima categoria, s'enceta un nou capítol dels profunds canvis que s'esperen en l'àmbit del futbol local. Després d'anys de letàrgia i resultats poc engrescadors sembla que el món del futbol a Manresa s'està movent per ser quelcom més important. El primer pas va ser ja fa uns mesos amb l'anunci que els dos clubs de futbol més importants de la ciutat, el CE Manresa i el Gimnàstic Manresa s'unirien gradualment en una sola estructura esportiva.

Però la notícia més sorprenent ha estat l'anunci del CE Manresa de convertir-se en una SAE, una societat anònima esportiva.. Aquest canvi jurídic implica el desterrament del sistema clàssic d'associació on els socis són el sistema base pel qual es regia el club. Un cop feta aquesta reconversió, si no hi han entrebancs, qui vulgui tenir veu al CE Manresa haurà de ser accionista, és a dir, haurà de desembutxacar diners per comprar un nombre determinat d'accions. Normalment les accions dels antics socis representen un nombre important del % d'accions tot i que solen estar molt atomitzades amb petits %. Segons s'espera, en els estatuts d'aquesta nova SAE ningú podrà tenir un nombre majoritari d'accions que li doni la majoria absoluta.

L'altre novetat inquietant és que un bon nombre d'accions, tot i que no seràn majoritàries, les ostentaràn com a consellers a títol personal els membres d'una empresa inmobliliaria sabadellenca: Urbasa. Tot indica que aquests importants accionistes seràn també els padrins econòmics de la SAE. I es que els diners en aquesta nova etapa són importants. La reforma jurídica del CE Manresa vol conduir el club a un funcionament molt més rendible econòmicament. Aquest funcionament més econòmic permetria el repte de que el primer equip assoleixi categories superiors on competir fet que professionalitzaria definitivament l'equip.

Cal veure també quin paper tindrà el Gimnàstic Manresa en tota aquesta operació ja que de moment no se n'ha parlat més. Un club que té més patrimoni que no pas el CE Manresa.

Tot i així cal recordar que aquest model d'entitat on els socis no manen pot portar alguns disgustos com el que han tingut a Figueres. La societat que administra el club d'aquesta ciutat ha traslladat l'equip a Castelldefels després de que l'accionista majoritari, que tenia un 53% de les accions, ho decidís així. La resta dels nombrosos petits accionistes hi van votar en contra sense poder-hi fer res més. Però aquest és un cas extrem. Sigui com sigui, com ja s'ha dit, la futura entitat sembla que no permetra majories absolutes d'accionistes.

El CE Manresa ha optar per una SAE, una formula jurídica igual que la que té el Basquet Manresa SAE. El futbol local s'espavila i ja no es conforma en ser l'esport de segona d'una ciutat on l'èxit del basquet ha deixat moltes vegades el futbol manresà en l'oblit