29.6.07

NOUS JUTJATS: UN NOU ERROR URBANÍSTIC EN CONSTRUCCIÓ


El primer article publicat a Manresa Calidoscopi ja va ser dedicat a aquest tema. Però ara cal tornar-ne a parlar ja que fa unes setmanes que han començat el que s'espera que serà una de les properes desgràcies urbanístiques més important de la ciutat: els nous Jutjats de Manresa. De moment tot just s'estàn assentant els fonaments de la part que ocuparà les planes de la vora del riu Cardener. Aquest edifici, tal com es preveu, taparà gairebé per complet la visió de la vall del Cardener que es podia veure desde la plaça Montserrat i el carrer Arbonés. També taparà, tot i que quedarà integrat a l'edifici, gran part de l'antiga muralla medieval i provocarà, en un futur, la desararició completa del pintoresc carrer dels Llops.

Primer l'Ajuntament va carregar-se les cases antigues que feia segles que tapaven la visió del riu i, en el seu lloc, hi va néixer un ampli mirador just sobre les plana del Passeig del Riu. Incomprensiblement ara l'Ajuntament hi farà els nous jutjats de la ciutat. Dos volums d'edificació (un a la plaça Montserrat i un altre al Passeig del Riu) que, com és habitual en les intervencions de l'Ajuntament, no concorden gens amb l'arquitectura del seu entorn. Bé, mentida ja que de fet concorden amb la desgràcia urbanística que hi ha just a tocar: les cases de la plaça de la reforma que formen part d'un capítol recent de la secció d'aquest bloc anomenada Manresa posa't lletja. Els errors urbanístics sembla que es repeteixen 40 anys després.

Igualment les planes del riu Cardener, que anteriorment eren un valuós parking, també queden en gran part ocupades per aquest edifici impersonal i fred. On en un futur s'hi podria haver fet una extensa zona verda que és complementés amb el riu Cardener i el passeig que el segueix ara s'hi plantarà un inmens cub de ciment i vidre. Uns nous jutjats que s'intueix que entraràn en l'extensa col·lecció d'errors urbanístics de la ciutat. De fet, fa uns anys, destacats arquitectes i urbanistes ja van posar en qüestió les intencions d'aquest projecte. A més a més és discutible que un edifici tant administratiu com uns jutjats doni la vida que es mereix el barri antic. Un estil i funció d'edifici que s'haguessin adaptat molt millor en un altre entorn de la ciutat.

Recreació virtual dels nous jutjats en la imatge següent.

Cap comentari: