27.12.07

EL XALET DE CASA CARITAT


Al carrer Verge de l'Alba, a tocar els jardins de Casa Caritat (davant el Casal Popular La Fadulla), hi trobem un antic xalet que havia estat un parvulari dins del conjunt de Casa Caritat.

Actualment aquest xalet es abandonat i té un aspecte lamentable. El mateix que els jardíns del seu voltant que han acabat sent un niu de porqueria. Dins d'aquests jardíns també hi ha un arbre altíssim que es considerat un arbre monumental i protegit. Un espai abandonat que ha estat ocupat per una colònia de gats.

Però aquest xalet d'aspecte poc interessant anteriorment tenia molt més interés. Només cal veure la foto antiga que s'adjunta en aquest article i veure la mutilació a que en determinat moment va ser sotmés.

Si, si, encara que avui no ho sembli aquest xalet era un deliciós exemplar de l'art modernista a la ciutat de Manresa. Projectat per Alexandre Soler i March tenia una teulada plena de corbes i una petita torre amb un curiós però bonic coronament. Un xalet amb formes sinuoses d'una inspiració radicalmetn modernista i amb influències d'Antoni Gaudí. Perquè lés evident que la petita torre que presidia el conjunt té una clara semblança amb la torre que corona la casa Batlló de Gaudí, a Barcelona.

En algún moment determinat del segle XX sembla que es va decidir eliminar declaradament els elements modernistes. Els esgrafiats de sobre les finestres, en canvi, encara existeixen amagats sota la brutícia. Igualment també es conserva el porxo de fusta de davant, el qual, recorda a les típiques cases americanes.

Seria important que l'Ajuntament rehabilités aquest xalet i els jardins tot recuperant-ne els elements modernistes que en van ser eliminats. Uns elements que eren la clau de la marcada personalitat personalitat d'aquest edifici. L'arquitectura manresana guanyaria un bonic i important element dins la ruta modernista de la ciutat.

1 comentari:

Unknown ha dit...

El teu post ,'ha fet pensat en la institució del mateix nom existent a Valls, no pel tema arquitectònic però si per l'arrel comuna que deurien tenir aquesta mena d'entitats benèfiques.

Bon Nadal!