10.8.07

EL FANAL-SERP DE LA BAIXADA DE LA SEU


A Manresa Calidoscopi fa uns dies parlavem de "la farola", un fanal que durant molt temps va ser un símbol urbà de la ciutat. En aquest article parlem d'un altre fanal, menys conegut i més aïllat, però molt més curiós. Potser un dels més particulars de la ciutat gràcies al seu disseny únic i enigmàtic.

Aquest fanal situat a la baixada de la basílica de la Seu, és just davant de les escalinates de davant la porta d'accés. El seu principal interés rau en el fet que la columna de ferro que sosté el fanal té la forma d'una serp. Una serp llarga i amb escames que gira sobre si mateixa fins arribar al fanal, el seu cim. El cap de la serp sosté amb delicadesa i amb equilibri el fanal on hi ha la bombeta.

Fa uns anys el fanal, que estava en mal estat, va ser restaurat i pintat de nou. També es va posar un nou allotjament quadrat de vidre i metall, substituint l'antic, més rodó i alt i també més bonic tot i que era un petit detall. Malgrat tot aquest fanal continua tenint el seu encant gràcies el seu característic disseny i el seu històric entorn a la baixada de la basílica de la Seu.

Un fanal que em porta a fer preguntes amb aires de novel·la d'enigmes com El codi Da Vinci. Perquè el van fer amb forma de serp? I perquè justament i únicament a l'entrada de la Seu. No n'hi ha cap d'altre a la ciutat! Hi ha algún enigma desconegut o història recargolada al darrere? Segurament que no, però és divertit fer volar la imaginació.