23.8.07

LA FESTA MAJOR ALTERNATIVA


El cor músical de les nits manresanes és compartit amb la Festa Major Alternativa, amb un desenvolupament majoritàriament nocturn i músical. Sovint, l'Alternativa, és descobridora de molts grups músicals que anys més tard han passat a actuar a la Festa Major oficial.

Dins de l'Alternativa, es promouen uns valors de societat i país que coincideixen amb els de l'esquerra independentista, un ambit polític més esquerrà que no pas ERC. Una esquerra i tot un seguit de moviments independentistes que s'han promocinat i donat a conèixer molt entre el jovent gràcies a aquesta festa. Després de diversos intents, aquest any, ja es pot dir que l'esquerra independentista, organitzadora de lea festa, té representació a l'Ajuntament gràcies al regidor de la CUP i cantant de l'Orquestra Alternativa Roger Torras. Una formació músical que no falla mai dins l'Alternativa.

La Festa Major Alternativa és una festa i un espai que es complementa amb la Festa Major oficial. L'Alternativa és oberta a tothom: a alternatius i no alternatius. De fet és més ple de "no-alternatius" que no pas d'alternatius que segueixin els canons de societat que proposa l'Alternativa. Durant la nit, hi ha una frontera difusa entre les dues festes ja que hi ha un transvassament constant entre els dos espais d'activitats a aquella hora: Sant Domènec i el Puigmercadal. El transvassament més intents es produeix allà les 3 de la matinada quan s'acaba la Festa Major oficial i molt públic de l'oficial puja a l'Alternativa a continuar la nit.

L'espai físic de l'Alternativa és un dels llocs de Manresa on, per Festa Major, és més propici fer relacions socials ja que és un espai petit on la gent està molt atapeïda i es troba amb molta més facilitat. La plaça del Puigmercadal esdeve gairebé sempre un gran embús on és díficil anar d'un cantó a l'altre. I al final acaba passant que, sovint, el concert que hi fan és indiferent per gran part dels assistens. Acaba actuant com a música de fons perquè del que es tracta, és de beure, xerrar i posar-se al dia de tot. Tot plegat, tant la festa oficial com l'alternativa acaben sent una mena d'operació tornada.