23.8.07

UN PASSEIG PER LA FESTA MAJOR

Tot i que va començar oficialment la setmana passada, és aquest cap de setmana quan hi han els actes centrals de la Festa Major de Manresa. Si els xàfecs i aiguats ho permeten.

Durany la Festa Major els manresans tornen a omplir massivament el centre de la ciutat, el Passeig i les seves terrasses. Tot després d'un agost amb la ciutat a mig gas. Aquest any, però, la Festa Major s'escau més dora i hi ha molta gent que encara no ha tornat. Moltes botigues no començaven a obrir fins aquesta setmana o la seguent. Això es va notar sobretot en actes del cap de setmana passat com el Correaigua on hi ha havia menys gent de l'habitual.

Una Festa Major que, apart dels actes tradicionals, ofereix tot un seguit d'activitats que promouen molta varietat però que donen en conjunt una festa major poc efectista amb un nivell més aviat discret. Una concentració de la festa que ofereix actes poc innovadors tot i que , sense sorpreses, permeti als manresans passar-s'ho bé.

Que en podem destacar de la festa? Actes com les ballades de gegants, la tronada, el correfoc o les cercaviles que formen part de l'esquema bàsic de la tradició catalana en l'àmbit de la Festa Major. O el Correfoc i la seva mostra que van ser introduït a la festa major fa un parell de decàdes i que ha esdevingut un espectacle tradicional molt multitudinari i d'una gran bellesa.

Un altre acte relativament recent, però més antic que el Correfoc, i que ja s'ha fet tradicional és el castell de focs, l'acte més multitudinari de tots. La veritat es que és un fenomen a estudiar que un espectacle que dura 20 minuts aplegui tants i tans milers de persones en un sol lloc: el Parc de l'Agulla. Gran part de persones que segueixen el castell de focs ocupen el seu lloc estratègicament hores abans. Un cop arriba el moment la grada d'herba que envolta el llac és plena fins dalt com si fos un estadi de futbol. Milers de persones mirant amunt al mateix temps i es disposen massivament a obrir la boca i fer desenes de "ohhhhhh" davant de les palmeres i dibuixos de colors. Tot i que l'any passat no hi van haver problemes, les dues edicions anteriors a la passada no es van poder fer a causa de la pluja. Va ser especialment dramàtica, fa uns 3 anys, la fugida massiva dels milers i milers de persones que hi havia al parc quan, pocs minuts abans de començar, va começar a caure un fort xàfec d'estiu. Que passarà aquest any?

Força nova és també la concepció de la festa major infantil com un espai de la festa gran amb una personalitat diferenciada. La festa major infantil compta amb la seva mascota, el Picapoll, que ja comença a ser un ídol per els infants manresans. La novetat que ha portat el Picapoll aquest any és la seva pròpia canço. Una melodia enganxosa que els nens ja segueixen rítmicament tot picant de mans. De fet, s'hauria de pensar a que assistís, com una autoritat més, a la missa solemne de Festa Major i a les desfilades d'autoritats. Séria un acte de justícia davant els seus fans.

Músicalment la Festa Major compta amb un lloc ja consolidat: la plaça de Sant Domènec. Allà és on ja s'hi desenvolupen gairebé tots els concerts de música actual de la Festa Major. És un dels llocs més concorreguts durant les nits de Festa Major, en ple centre de Manresa. Tot i que en els darrers anys ha pujat el nivell músical aquest podria ser millor. Només cal mirar al voltant. Aquest cap de setmana, per exemple, toquen Els Pets a Navàs per 9 euros. D'altra banda, tot i que fa uns anys Els Pets van venir a Manresa aquest concert va costar el "mòdic" preu de 20 euros quan a altres ciutats és fàcil que sigui gratuït. Tot un exemple.