5.4.08

EL CARRER D'ALFONS XII

Manresa Calidoscopi pública un nou article de la secció Manresa posa't lletja dedicada als desastres urbanístics de la ciutat. Avui parlem del carrer d'Alfons XII, aquest carrer que recorre una part del barri antic desde la Plana de l'Om fins a la plaça de la Reforma. Aquest carrer ample i recte, cosa poc corrent al barri antic, en realitat és una ferida oberta dins aquesta part de la ciutat. El carrer d'Alfons XII va ser obert fa uns 60 anys aproximadament i formava part de l'antic projecte de nova entrada sud a la ciutat de Manresa. Una entrada monumental que començava al pont de l'estació, continuava a la plaça de la Reforma i el carrer Alfons XII que connectava directament amb el carrer del Born, centre comercial de la ciutat. Una operació semblant i de més envergadura es va fer decàdes abans per obrir la Via Laietana de Barcelona.

Per obrir el carrer d'Alfons XII es va destruir de manera massiva una part del teixit urba tradicional del barri antic. La díficil trama de carrers i les cases que obstruïen el projecte de carrer Alfons XII van ser ensorrades sense miraments. Però un cop obert el carrer en aquestes darreres decades s'ha permés la construcció de blocs de pisos de disseny totalment modern que no té res a veure ni amb alçada ni amb tipologia amb la resta de construccions del barri antic.

Durant anys, el carrer d'Alfons XII va ser la principal entrada de la ciutat pel trànsit rodat ja que permetia arribar de manera ràpida i directa al centre de la ciutat. Però durant els anys 80, amb la conversió del carrer del Born en illa de vianants, el carrer va perdre aquesta funció principal. Això el va convertir en un carrer incomprensiblement ample per ser el cul de sac en que s'ha acabat convertint. Almenys ha estat un espai amb moltes places d'aparcament. Una situació que també s'acabarà amb la propera reforma del carrer. Per això i per la resta d'arguments comentats el carrer d'Alfons XII constitueix un greu anacronisme ja que és un carrer modern dins la Manresa antiga.

2 comentaris:

Jordi Bonvehí ha dit...

El nom Alfons XII? A la decada dels 60 les autoritats franquistes posaven més aviat noms de "heroes de la cruzada" que no de reis borbònics.

Calidoscopi ha dit...

Ignoro el nom que tenia aquest carrer durant l'època franquista. Alfons XII és el nom actual del carrer, no se desde quan.