16.4.08

EL MONESTIR DE SANTA CLARA



Integrat dins la Manresa moderna, a mig camí entre les Escodines i Cal Gravat, a tocar a l'hospital de Sant Joan de Déu i la Balconada s'aixeca, desde fa segles, el monestir de Santa Clara. Aquests espai amb ressons ignasians està situat a la vora de l'antic camí que portava a Barcelona. D'aquesta manera el monestir de Santa Clara està situat en un antic espai estratègic ja que per anar cap a Barcelona es sortia pel carrer de les Escodines fins a Bufalvent per anar a parar al Pont de Vilomara, la següent població que es trobava per anar a Barcelona.

Amb aspecte de fortalesa, el monestir és un gran edifici antic enmig d'una Manresa nova i en transformació al seu voltant. L'edifici té dues part diferents per la seva antiguitat i pel seu volum. La part més antiga, tocant al carrer Nou de Santa Clara, és d'època medieval i té infuències gòtiques i romàniques. La part més important és la capella de la Mare de Déu dels Angels on s'entra a través d'un portal romànic. La part més alta d'aquest sector és el modest campanar d'espadanya que allotja una petita campana. Però aquesta part medieval de murs inexpugnables es fa petita i minúscula quan la comparem amb la part més nova construïda els primers anys del segle XX. Dissenyada per Alexandre Soler i March aquesta part de l'edifici és la que actualment identifica més el monestir. Una façana neogòtica on s'alterna el totxo i la pedra i que es pot veure desde molts indrets del sud de la ciutat.


El monestir de Santa Clara és un espai religiós ocupat actualment per una comunitat de dominiques ben activa que col·labora amb diferents entitats assistencials de la ciutat.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

M'agraden molt les fotografies de Manaresa Calidoscopi. En surtirà un llibre?

Jo, que fa anys que no visc a Manresa, però que vaig néixer al carrer de Sant Bartomeu, no havia relacionat mai Santa Clara amb l'edifici d'Alexandre Soler i March. Em sembla que a casa, d'aquest últim, en dèien Les Saleses (o Salesses?). Pots explicar-ne alguna cosa?

Moltes gràcies.

Calidoscopi ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Calidoscopi ha dit...

No en sortirà cap llibre però tant les fotos com els textos els pots copiar d'aquí i imprmir-tel's. Així et pots fer el llibre a mida!

Les Saleses és un edifici semblant que és troba al barri de les Escodines. Es situat just a sobre la clínica de Sant Josep i sobre el carrer Sant Bartomeu. En canvi Santa Clara està situada a davant de l'hospital de Sant Joan de Déu. Són convents semblants ja que tenen trets d'imitació gòtica i utilitzen el toxto. Les Salese, però, està pintada en blanc i Santa Clara és pedra vista. Les Saleses també es caracteritza per tenir un crist a la teulada que es pot veure desde altres llocs de la ciutat. Són convents arquitectònicament semblants però que no tenen res a veure l'una amb l'altre. Santa Clara també és molt més antic per tenir tota un part medieval.

Moltes gràcies a tu!

Manresa Calidoscopi