5.4.08

ELS ENTORNS DEL TORRENT DEL TORT


La Manresa de la façana sud és una Manresa plena de grans monuments i geogràfies díficils que desde fa segles identifiquen la ciutat. Una Manresa de grans edificis que té entre aquests grans monuments altres petits paisatges més modestos però que formen part de la personalitat de la ciutat. Un d'aquests entorns és la petita vall que hi ha al voltant del torrent del Tort.

El torrent del Tort neix al barri de les Escodines i es precipita de manera brusca cap al buit just a sota la creu del Tort. Aquest petit torrent baixa de manera violenta per les característiques balmes i lloses de pedra que envolten el Cardener en aquesta part de la ciutat. Una bona manera de conèixer de ben aprop aquesta vall es recorrent-la a través del petit camí que comença pocs metres més tard de passar el Pont Vell. Un camí que, primer recorre de manera paral·lela el torrent del Tort. Després el travessa a través d'un punt i una mena de tunel vegetal. Després la pujada continua fins arribar a la via dels Catalans. Tot travessant-la continuem la dura pujada per un cami que s'obre pas com pot entre petites planes ocupades per camps regadiu i ramals de la Sèquia que tornen l'aigua sobrant del regadiu al riu Cardener.

Al nostre entorn podem contemplar una geografia díficil, les cases de les Escodines, construïdes al límit d'una gran balma de pedra, sembla que s'hagin de precipitar al buit. També podem observar l'incofusible figura de la part modernista del monestir de Santa Clara. Finalment, el camí acaba a la gran plana que hi ha a sota les cases de la Balconada, que es troben ben properes. Desde allà podem contemplar una magnífica vista panòramica de la vall del Cardener amb les seves petites terrasses conreades i la Manresa urbana. La Manresa monumental, com sempre, es mostra de manera important en un llunyà primer plà.