6.6.07

LA BAIXADA CANTARELL


Prop del Museu de Manresa trobem un dels carrers més drets i tortuosos del Barri Antic de Manresa. Aquesta baixada (o pujada) comunica la plaça de l'església de l'Hospital de Sant Andreu amb la Via Sant Ignasi.


La seva complicada orografia és una mostra més de la complicada geografia que caracteritza aquesta part la ciutat. La baixada és escalonada en el seu primer tram ja que la pendent és molt dreta. A la part més baixa el pendent es suavitza i la corva inicial desapareix per convertir-se en un carrer recte. A la sortida del carrer trobem un establiment gastronòmic de referència per alguns sectors de la ciutat: La Bodega Andaluza. De ben segur que aquesta referència us situarà del tot en el mapa. Ara que ve l'estiu, si teniu ganes de menjar unes braves o un xocos a la fresca, la Bodega Andaluza ha col·locat un parell de taules a fora per poder sopar en plena baixada Cantarell.


El carrer, apart de la seva estretor i pendent, té altres caraterístiques. A un dels costat hi han unes tàpies que delimiten alguns jardins que encara es conserven entre els darreres de les cases, fet que dóna una lluminositat inusual a un carrer tant estret.


L'aspecte rònec i decadent domina tot el carrer. El paviment primer és de pedra, ja deformada i envellida, i després d'un mal acabat de ciment en la seva part baixa. Parabolíques, llençols penjant, parets mig despintades i, fins i tot, algúns trossos de runa escampats pel terra acaben de donar una personalitat especial a aquest carrer. En una de les plantes baixes hi destaca una paret pintada de lila del que devia ser un bar de copes. Però actualment és tancat, o això sembla. Durant temps aquest carrer ha estat un punt de referència per un sector de la ciutat, i no per ser tocant a la Bodega Andaluza, sino per l'existència allà de la primera mesquita oberta a Manresa. Actualment sembla ser que la mesquita s'ha traslladat a la Via Sant Ignasi. La del carrer Cantarell, més modesta i petita, era situada en un entresól d'aquest vial. Ignorant si encara funciona si que es pot veure que hi penja un cartell senyalant l'existència de la mesquita amb espanyol i, també, el nom amb la gràfia pròpia de l'àrab. En cada costat del cartell, hi ha un any escrit: 1410 i 1990. Una referència a l'obertura a Manresa? I l'altre xifra, 1410 ? Algú sap a que es refereix? Amb aquest dubte Manresa Calidoscopi tanca la seva passejada a la baixada Cantarell.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Ja les faries jo unes braves a aquesta bodega... Ummmmmm