19.6.07

MANRESA POSA'T LLETJA: LES CASES DE LA PLAÇA DE LA REFORMA


Després de molt temps Manresa Calidoscopi publica una nova edició de la seva secció Manresa posa't lletja dedicada a les desgràcies urbanístiques fetes a Manresa. En aquest cas ens fixem en tot el grup de cases que hi ha al costat esquerre de la plaça de la Reforma ( tot venint de l'estació ). Tot aquest conjunt de pisos, que arriben tranquilament a una alçada de 7 o 8 pisos, van ser construïts a primers anys 70 en l'indret on hi havien hagut diferents empreses tèxtils.

Tot aquest conjunt de cases són unes construccions que embruten i espatllen tot el conjunt històric i natural de la façana monumental del sud de la ciutat. La seva desmesurada alçada, el seu disseny poc coherent amb l'entorn i el fet d'estar just davant de la basílica de la Seu de Manresa fan dubtar de la seva conveniència estètica. A més a més tota aquesta filera de cases actua com una paret dins del conjunt geogràfic de la vall del riu Cardener ja que trenca la contínuïtat de la vall. Només cal mirar desde el turó del Puigcardener a la mateixa Seu, desde la plaça de la Reforma o venint per la carretera d'Igualada per veure com aquestes cases no concorden amb els seus voltants.

El conjunt de veïns que viuen en aquestes cases i les del carrer Alfons XII han representat durant molts anys l'única part socialment saludable del Barri Antic. Però un cop s'hagi recuperat socialment i urbanísticament el Barri Antic caldria pensar en reallotjar els veïns i ensorrar aquest error urbà tant visible. Una operació que sembla complexa i llunyana. De moment, tot i que l'Ajuntament no ho digui obertament s'intueix que molts dels projectes que es fan al voltant d'aquestes cases com la nova plaça de la Reforma o els nous jutjats estàn pensats perquè en un futur, llunyà o més proper, no tinguin aquesta filera de cases al costat.