22.6.07

LA REVETLLA DE SANT JOAN

La revetlla de Sant Joan és una festa que es celebra desde temps inmemorials. Tot i la seva denominació catòlica els seus origens no tenen res a veure amb la religió, sino amb els cicles de la natura. Amb els anys , la festa, han anat canviant les seves característiques va perdent alguns dels trets més autèntics. Aquests canvis s'han accelerat sobretot en les ciutats i Manresa no n'és cap excepció.
Fa pocs anys uns dies abans de la revetlla la ciutat tenia un soroll de fons de petards gairebé contínu. Uns més llunyans, els altres més propers, més forts, més fluixos... La canalla no es podia esperar a la nit de Sant Joan i ja començava a cremar tota la munició de polvora que podia aconseguir uns dies abans, tant bon punt obrien els establiments de petards.

Les fogueres de Sant Joan, el centre festiu i màgic de la tradició, han desaparegut gairebé totes en pocs anys. La urbanització de la ciutat i la construcció massiva de nous edificis han fet perdre gairebé tots els espais on, dies abans, s'anaven acumulant fustes i altres papers o utensilis. Recordo fa uns anys una vegada que jugant en la pila de trastos preparats per fer una foguera hi vaig trobar el reportatge fotogràfic d'un casament. I es que diuen que les fogueren de Sant Joan són per dir àdeu a tot allò no ens agrada i fer foc nou, començant nous camins.

Fogueres com la del darrere de les cases de la plaça de la Reforma, la del solar del costat de l'Institut Lluís de Peguera van desaparèixer ja fa uns anys. Fa poc va desparéixer la del costat de la plaça Catalunya, víctima de la urbanització del Tossal dels Cigalons. La Mión també tenia més d'una foguera. Les dues han desaparegut. Una d'elles, per cert, per culpa d'una pasterada de ciment anomenada plaça de la democràcia. Sembla ser que només en queda alguna a Sant Pau i a Cal Gravat.

D'altra banda s'han estabilitzat molt positivament algunes revetlles populars musicals com la que fa l'Orquestra Mitjanit al carrer de la Font del Gat, al Poblenou. O les petites revetlles que organitzen les diferents associacions de veïns. També s'ha consolidat la revetlla infantil sense petards que organitza Imagina't a la plaça Major.

Tot i que a les revetlles de Sant Joan hi han perdut presència alguns dels elements més tradicionals de la festa com les fogueres, no és perd la tradició tant mediterrània de sortir al carrer per trobar-se i divertir-se. Bona revetlla!