19.4.08

MANRESA ENTRE PEDRES

La ciutat antiga, en gran part, s'aixeca sobre grans lloses de pedra, balmes i parets verticals de pedra. Unes pedres que, a vegades queden amagades dins les cases i, a vegades, de manera inesperada surten a la superfície d'alguns carrers de geografia díficil. A la façana sud aquest fenòmen es presenta amb tota la seva magnitud. Grans precipicis, balmes que constitueixen petis abrics naturals i altes parets de pedra convivint entre habitatges i grans monuments. La mateixa capella de la Coveta es situada entre un d'aquests abrics i les grans parets de pedra. La Seu, el carrer del Balç, el primer tram de la Via Sant Ignasi o el barri de les Escodines també conviuen de manera més o menys present amb aquests grans volums de pedra. Erosionada irregularment per l'aigua aquestes roques del sud de la ciutat tenen formes i petjades misterioses. Pedra que és un signe d'identitat que es repeteix cíclicament en aquesta part de Manresa i al voltant del riu Cardener. Pedra porosa i ocre, un color que relliga tots els altres elements.
.
Imatges de la pedra i Manresa:





3 comentaris:

Anònim ha dit...

Només afegir que aquesta geografia queda reflectida en alguns topónims d'aquesta façana sud de Manresa: els carrers Sobrerroca, del Balç i Codinella, a més del barri de les Escodines.

Calidoscopi ha dit...

Aha! Gràcies pel complement!

Manresa Calidoscopi

Josep ha dit...

això es tracte de la zona de la creu del tort? estic fent un treballa del camí de la font de fans i la creu del tort i si pogués posar la fotografia al treball ja en tindria, gracies