12.11.07

HIMNES MÚSICALS MANRESANS

Hi han ciutats o pobles on es dona el fenòmen que hi han cançons que, intencionadament o no, s'acaben convertin en himnes de la ciutat. Cançons que la gent coneix, sap cantar més o menys espontàniament, i que identifica clarament amb algúna ciutat o poble. Algún exemple potser podria ser Barcelona que ha acabat fent seves i populars cançons com Barcelona de Freddy Mercuri o cançons rumberes com la famosa Barcelona tiene poder de Los Manolos.

Podem dir el mateix de Manresa? No es pot dir ni un si segur ni un no contundent. Posarem alguns exemples. Un dels himnes més antics de la ciutat i que han estat populars en certs àmbits són els tradicionals Goigs de la llum. Aquests goigs antíquissims expliquen de manera músicada la història de la llum. Una bona manera de que no es perdés la història. En anteriors èpoques quan la religió i la festa de la llum eren una sola cosa de ben segur que aquest devia ser un cant autòcton i identificat amb la ciutat que coneixia molta gent. De fet encara avui dia es força conegut ja que apart d'utilitzar-lo en l'ofici religiós de la llum també s'utilitza en alguns actes institucionals relacionats amb la festa.

Cal recordar que Manel Camp s'hi va identificar tant que va aprofitar-ne la inmemorial melodia per fer-ne una versió més nova i psicodèlica amb el seu mític grup Fusioon dins de la suite Minorisa. Anys més tard Santi Arisa va renovar la popular i tradicional Marxa dels Armats de Setmana Santa convertint-la en una composició de Sardanova. La Marxa dels Armats de Manresa, però, ha estat i és molt menys popular tot i la seva recuperació fa pocs anys.
D'altre banda hi ha una melòdia que si que podriem dir ha acabat esdevenint un himne de la ciutat tot i que no va ser fet per això: la música del Correfoc i, especialment, la música que s'interpreta durant les moscades i al final de la cercavila de foc. Són músiques, especialment la moscada, que en moments de gresca un grup pot començar a cantar espontàniament o que, fins i tot, algú portarà gravada al seu mòbil. Una peça músical que coneix una % alt de la població per ser una música bonica, amb molt de ritme, enganxosa i present en un acte tant multitudinari del correfoc.

Cal afegir que fa poc l'Ajuntament va fer la canço anomenada M'apunto a Manresa dins la moralista i rídicula campanya de civísme M'apunto a Manresa. Una canço dedicada a Manresa i interpretada per cantants de la ciutat. Una canço que l'Ajuntament va anar emetent en diferents actes i per les televisions locals de manera que així la ciutat se l'anés fent seva, com un himne. Però això ja objectiu fallit pels polítics del nostra Ajuntament ja que avui la canço ha quedat totalement oblidada. I es que l'Ajuntament no és una discogràfica ni els 40 principals per enganxar cançons a la gent. Les cançons manresanes del Correfoc, actualment molt populars, per sort no han estat fruit d'una estràtegia política ni comercial sino que ha estat el mateix poble manresà qui, espontàniament, se les ha fet seves.