23.11.07

VILADORDIS I L'IMPACTE AMBIENTAL DE L'AUTOPISTA TERRASSA-MANRESA

Després de molt temps torna la secció de Manresa posa't lletja, dedicada a denunciar o observar les desgràcies urbanístiques que s'han produït a la ciutat. En aquest cas ens desplaçem a un context diferent a l'habitual. Anem fins a la Manresa rural, concretament al barri de Viladordis.

Fa uns anys la vida i l'orografia de Viladordis es van veure alterades per l'arribada d'un nou element; l'autopista Terrasssa-Manresa. Una autopista que travessa Viladordis sense cap mena de mirament a l'hora de reduïr l'impacte ambiental. Un vial fet sense cura i amb presses.
L'impacte és produeix en els indret més emblemàtics i històrics de Viladordis: l'església de la Salut, el poble de Viladordis i les Marcetes.


El bosc de les Marcetes va ser literalment partit tot passant a tocar del Mas de les Marcetes. Aprop de l'històrica església de la Salut també hi passa l'autopista que talla dramàticament el turó que uneix el cementiri amb l'església. Per sort, hi van fer un pont per arribar fins al cementiri. I finalment a tocar del nucli de cases de Viladordis també hi passa l'autopista. Un so de fons de cotxes a gran velocitat acompanya constantment aquests indrets.


Un vial que, sobretot, espatlla visualment la bellesa de tots aquests llocs sense tenir-los en compte ni respectar-los. Una autopista de ciment sense barreres vegetals ni falsos tunels. Un vial sec i tallant sense cap respecte amb l'entorn. I a sobre el peatge de l'autopista no té gaire bon preu.


Algún dia es corregirà d'alguna manera l'impacte ambiental que l'autopista Terrassa Manresa ha fet i fa a Viladordis?