29.11.07

LA PUJADA DEL CASTELL

Manresa Calidoscopi parla en aquest article d'un carrer de l'entorn de la muntanya de Puigterrà ( o popularment dita també del Castell ) que té una personalitat diferenciada de la resta de carrers de la zona: la pujada del Castell. Aquest carrer té un recorregut paral·lel al de la carretera de Vic. Comença al carrer Circumval·lació i acaba a la carretera de Vic.

La particularitat i, també, l'encant d'aquest carrer resideix en el fet que s'hi alternet els blocs de pisos amb els jardins. Hi ha tota una part del carrer, la més propera a la muntanya del castell, que té les cases enretirades cap a la muntanya. El fet de que siguin més enrere ha provocat que hi hagi un bon tros de terreny al davant amb jardíns. Una morfologia de carrer del tot tradicional en aquest barri nascut fa forces decàdes.

Així, doncs, aquesta és la partícularitat més gran d'aquest carrer desde que existeix. Un vial tranquil i ple de jardíns al costat d'un carrer tant cèntric i amb tant trànsit com és la carretera de Vic.

En alguns jardins s'alterna el verd amb el vial d'entrada del cotxe fins al parking de l'edifici. Un vial que acaba sent una via enjardinada. En canvi hi han altres cases que no tenen entrada per a cotxe i acaben creant passadissos vegetals. Amb plantes al voltant i enfiladisses. En alguna casa el recorregut de la reixa del carrer fins a l'edifici acaba sent una mena de petit bosc o selva.

De fet sembla ser que segons les ordenances municipals pensen en protegir el particular paisatge d'aquest carrer ja que obliguen a construïr les cases uns metres enrere tot obligant a deixar espai lliure al seu davant. Llastima que en algunes cases aquest recorregut acabi sent cada vegada més un recorregut poc verd i molt ple de ciment.

Malgrat tot, el carrer de la Pujada del Castell, encara conserva aquest aire mixte de ciutat jardí. Uns jardins previs al gran jardi que es pot trobar pujant dalt del turó de Puigterrà o del Castell i passejar per l'inmens parc que hi ha.