19.11.07

LA DESAPÀREGUDA ESGLÉSIA DE SANT BARTOMEU

Manresa Calidoscopi va dedicant uns capítols a parlar de les antigues esglésies que existien a la ciutat i que van ser destruïdes durant el 1936 amb la conseqüent perdua de patrimoni històric i artístic. En aquest cas parlem de l'antiga església de Sant Bartomeu situada al barri de les Escodines. Aquest temple s'aixecava concretament al final del carrer Sant Bartomeu (continuació del conegut carrer de les Escodines) en un espai on el carrer s'eixamplava. Per situar-nos millor hem de dir que l'antiga església i el convent adjacent eren enganxats a l'actual Casal de les Escodines. De fet el convent adjacent va ser durant anys una presó i actualment, un cop enderrocat també el convent, és un pati utilitzat pel Casal de les Escodines. Davant d'aquest pati hi hauriem de situar l'antiga església.

L'església havia tingut uns origens medievals però l'edifici que es va enderrocar era un edifici era construït més tard, el 1674. Era un edifici d'aparença molt senzilla, de poca exhibició artística, amb un petit campanar d'espadanya i un porxo al seu davant.

En el seu interior s'hi venerava sobretot la imatge de la Divina Pastora, una santa que com diu el nom presentava l'aspecte d'una pastora. Una santa especial en aquest indret ja que ha estat durant molt temps la tradicional patrona del barri, antigament rural i carlí, de les Escodines. Per tant, aquesta església havia estat el punt més important del barri. De l'església només en perdura la Divina Pastora una imatge venerada actualment en un altre indret i de la qual fins fa ben poc, si no es contínua fent, s'organitzava cada any una cercavila pel barri amb la imatge sobre una carrossa. Una tradició que ha estat mantiguda sobretot pels membres de l'històrica associació manresana de la Divina Pastora.