11.2.08

EL POLLANCRE DE LA PLAÇA EXCURSIONISME


Al carrer Lleida, al barri de la Plaça Catalunya de Manresa, s'hi interposa una petita plaça rodona anomenada plaça de l'excursionisme. La particularitat d'aquest espai és que en el seu centre s'hi troba un pollancre de gran alçada. Un arbre que té una bonica història al darrere.

Una història que comença amb el dibuixant manresà Joan Vilanova. Aquest il·lustre personatge, veí del barri, passava moltes estones assegut al peu de l'arbre. Però de cop i volta l'Ajuntament va voler fer desaparèixer l'arbre perquè s'interposava en el recorregut del carrer Lleida. Aleshores en Joan Vilanova va presionar i insistir perquè l'ajuntament respectes el pollancre. Finalment, després de l'insistència, l'arbre va ser respectat i, a més a més s'hi va fer una petita rotonda amb jardi i un banc al seu voltant. Un anys més tard es va instal:lar un petit monòlit als peus de l'arbre com a homenatge al dibuixant Vilanova.

Avui en dia, quan ja fa temps que en Joan Vilanova va deixar-nos, l'arbre que ell tant va defensar encara continua en peu. Un pollancre que ara és més alt que mai, compentint amb l'alçada dels blocs de pisos i del qual encara en podem gaudir nosaltres. Una herència més de Joan Vilanova.