9.2.08

L'INFLUÈNCIA DE MANRESA

Llorenç Ferrer i Alòs ens parla de la sensació de que Manresa és poc influent dins el conjunt del nostre país:
.
Fa temps que hom té la sensació que Manresa influeix poc sobre aquelles institucions que prenen decisions sobre el territori i que la potent personalitat que la ciutat va tenir quan era capdavantera en la producció de pells, de mocadors i cintes de seda i després de filats de cotó s'ha anat desfingurant al llarg del temps. Els manresans destil·len un pessimisme crònic vers la seva ciutat i miren de reüll d'altres que hom creu que s'espavilen més perquè tenen segurament més poder sobre el país. Cal un lobby manresà i bagenc a les insitucions. Fa uns anys que Caixa de Manresa s'ha posat les piles i l'aposta de Sant Benet és l'exemple més obvi de l'important que és tenir el centre de decisió a la ciutat. L'orgull manresà es recuperalentament quan es comença a tenir equipament emblemàtics... El canvi polític a Catalunya ha debilitat el poder pairalista i s'ha desplaçat cap a d'altres àmbits en que la ciutat està molt més ben situada... o n'hauria d'estar.
Hi ha elements que així ho fan pensar. La Catalunya Central ha començat de nou a treure el cap i sembla que va seriosament. ¿Com hi jugarà Manresa? És hora de crear i desplegar la força pròpia força a nivell de país.
.
Llorenç Ferrer i Alòs / El poder de Manresa al llarg del temps, notes històriques sobre la relació entre la ciutat i país.
Calidoscopi Manresa Pag. 92-93