1.2.08

LA PINTURA DE JOSEP VILA-CLOSES A L'AIRE LLIURE


Josep Vila-Closes ha estat un dels pintors locals més coneguts per la ciutat durant el segle XX. Dins la seva faceta de pintor se n'hi inclouen moltes d'altres relacionades amb la participació dins la vida cultural de la ciutat. Mort fa pocs anys, la seva vida va estretament lligada a la nostra ciutat i al barri de Saldes-Plaça Catalunya. El seu format de pintura es centrava sobretot en les pintures a l'oli sobre tela però, per descomptat, podem trobar excepcions.

Pocs anys abans de morir va fer en unes parets de ciment de la Plaça Catalunya de Manresa un seguit de pintures on es representaven les escultures que es trobaven arreu de la ciutat. Una petita enciclòpedia escultural de la ciutat que ell mateix va anar pintant laboriosament en aquelles parets, amb les pintures i els pinzells a peu de carrer. L'obra en aquesta plaça la va completar amb unes pintures representatives de Sant Jordi i Manresa i unes representacions festives de la Festa Major en uns murs de l'Avinguda Tudela que despareixeran properament.

Uns anys després de la seva mort podem tocar i mirar aquesta obra de Josep Vila-Closes a l'aire lliure. Passar i traspassar veient com, de mica en mica, el temps va malmetent la seva obra i el seu record al carrer. Una plaça i uns carrers d'un barri per on se'l podia veure passejant tot sovint. Una pintura que és una mostra, encara ben present, de la honradesa i el manresanisme que irradiava aquest artista.
.
Aquest article vol ser un petit record d'homenatge a Josep Vila-Closes.