7.5.07

EXPOBAGES: UN APARADOR ECONÒMIC?


Aquesta setmana es celebra una nova edició d'ExpoBages. Però que és Expobages? Per alguns, o molts, és una fira a on anem a mirar cotxes, recollir tantes bosses, bolis, carmels i fulletons com sigui possible o anar a tastar totes les degustacions culinaries que ens ofereixen. Però sens dubte la raó estrella d'anar a ExpoBages ha estat, durant molts anys, l'estand de la botiga de llenceria de Rubí i Casals. Les desfilades de cossos bonics amb només unes calçes i sostens, calçotets o banyadors han estat el punt d'atenció més seguit de gairebé totes les edicions com demostrava la gran quantitat de gent que s'aplegava a davant del privilegiat estand. Malauradament l'any passat l'acte més característic d'ExpoBages va desaparèixer i èncara no se sap segur si tornarà. La desaparició d'un dels pilars d'ExpoBages porta a Manresa Calidoscopi a pensar en que és realment aquesta fira.

Aquesta pregunta cal fer-la sobretot quan es veu el que se'n diu o el que s'anuncia. Segons els mitjans de comunicació manresans i les declaracions dels responsables locals Expobages és coses com les següents i insistents afirmacions: l'aparador econòmic del Bages i la Catalunya Central, o una mostra del dinamisme de econòmic de la comarca. Però realment és així? Es podria dir que és una veritat a mitjes si ens mirem la composició de la fira.

Si observem els sectors que ocupen la fira en trobem per començar un d'important: les administracions, institucions i empreses públiques: Ajuntament de Manresa, Consell Comarcal del Bages, Aigües de Manresa, Incasol-Generalitat de Catalunya etc... Tot seguit una altre part és ocupada per les caixes d'estalvi o per empreses tant representatives del Bages com Gas Natural o Endesa. Unes institucions i empreses, com podem veure, que no representen ni capitanejen el dinamisme econòmic de la comarca.
D'altra banda, en els darrers anys, han ocupat una part important de la fira les empreses inmobiliaries fruit del boom que ha experimentat aquest sector. Un sector dinàmic, és cert, però d'escàs valor afegit i que tal com ha pujat, baixarà. Després trobem tot el sector de l'automoció que és un altre dels pilars d'Expobages i el que li dóna notorietat. Un petit saló de l'automòbil que acaba sent una unió dels concessionaris locals en un sol espai.
En els darrers anys també s'ha consolidat el sector del turisme. Un sector ocupat per empreses foranies que publiciten el turisme a altres indrets del país o de fora del país. Com podem veure ens trobem davant l'aparador econòmic del Bages.
La resta d'estands es divideixen en sectors varis com enciclopèdies, sofàs relaxants, embotits i coques artesanals d'on sigui, fregones ergonòmiques etc... No hi ha res en contra de tot això però no cal dir que moltes d'aquestes empreses no són del Bages ni mostren el dinamisme o el moment econòmic de la comarca.

Més d'una edició els responsables de la Fira han assenyalat que cal un replanteig de la fira, tot i així no s'ha anat gaire més enlla. Potser és perquè aquest replanteig acaba afectant la mateixa vigència d'ExpoBages? Si realments ens trobessim davant un aparador del dinamisme econòmic de la comarca a ExpoBages s'hi seleccionarien o s'anirien a buscar les empreses del nostre entorn més dinàmiques o amb projectes més interessants. On és Tous? que és una empresa de ressó internacional. I les empreses del metall? Justament aquest és un dels sectors industrials més importants de la comarca després de l'esfondrament del tèxtil. Així donçs on és MetalBages? Manresa produeix el 25% de les cintes de l'Estat. On són les empreses de l'històrica industria manresana de la cinteria? I el mateix es podria dir amb altres sectors que tenen empreses amb projectes interessants innovadors per ensenyar i promocionar. Tot i que no s'adreçin expressament a un públic com el de l'actual ExpoBages si que podrien mostrar de manera didàctica el que fan. Hi ha gran distància entre la societat i la cultura d'empresa. Ara que es parla tant de les l'administració pública ha d'ajudar als emprenedors o innovadors ExpoBages podria ser una plataforma per a tot això. Perquè les empreses potents i dinàmiques poguessin explicar-se i ensenyar-se al gran públic. Aleshores si que ExpoBages podria ser un interessant aparador on el gran públic podria conèixer de més aprop el dinamisme econòmic de la comarca o la Catalunya Central.


Sino quin sentit té anar fins al poc funcional Palau Firal? Un palau que sempre ha estat tant allunyat de la ciutat, tot i que cada vegada més integrat a la massa urbana de Manresa ciutat. La veritat és que sort que s'ha suprimit l'entrada perquè sino ni repartint encara més invitacions del que ja és feia normalment s'hagués pogut suportar la previsible baixada de públic. La veritat és que pel tipus de fira que es fa, cada vegada amb menys personalitat, i amb l'actual entrada gratuïta potser seria convenient tornar a traslladar la fira al centre de Manresa, al passeig Pere III tal com fan a Berga amb les fires de Maig o les altres fires manresanes. A Manresa li fa falta un nou projecte comarcal de fira més diferènciat, dinàmic i interessant que l'actual ExpoBages, que anat perdent potència i prestigi. També cal dir que les fires multisectorials tenen un moment díficil d'existència i que apostant per les fires de sectors es topa amb el potent i proper espai de Fira de Barcelona. D'altra banda cal dir que altres ciutats mitjanes s'han anat espavilant i han llançat els seus pròpis projectes i recintes firals que han superat fàcilment la nostra estructura firal.


Sigui com sigui l'actual edició encara ha de mostrar les possibles, però poc previsibles, novetats per aquest any 2007. De moment el cartell dissenyat per aquesta edició, amb una estètica poc innovadora i poc actual no hi convida gens a pensar a pensar en nous canvis.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt bona la teva anàlisis XD