29.5.08

EL CAMÍ DEL SUANYA



Desde la zona del Congost podem agafar i recorrer un dels camins, ara asfaltat, més coneguts de l'àmplia zona rural de Manresa. Aquest camí porta al bosc del Suanya, una zona de referència dins dels espais que tradicionalment han estat zona de lleure pels manresans. Per arribar al començament d'aquest camí cal anar a la carretera que comença al costat del cementiri i es dirigeix cap al camí de Rajadell i l'eix transversal. Tot vorejant aquesta carretera trobarem un pont que travessa la via del tren cap a Lleida, just allà comença el camí del Suanya. En el primer tram el camí està envoltat per diverses propietats tancades i camps d'olivera. Un tram en pujada que quan arrba al seu punt més alt canvia de paisatge. Desde allà podrem veure la ciutat de Manresa de manera llunyana i tornarem a baixar suaument. Allà el paisatge és l'habitual en tota aquesta zona del terme municipal de Manresa: camps de cereals intercalats amb boscos i petites propietats escampades per les grans planes que vorejen el camí. Un paisatge que guarda la seva bellesa en la senzillesa i simplicitat del paisatge.

A mig camí, al peu d'un petit conreu de vinya, es pot trobar un petit oratori popular dedicat a Sant Josep. En aquest punt del camí el terreny es pla per acabar baixant, poc després, de manera sobtada fins a la vall de la riera de Rajadell. Poc abans d'aquesta baixada podem veure a la nostra dreta la muntanya de Collbaix, precedida per camps de cereals i, a l'altre banda els boscos de la riera de Rajadelll que es dirigeix cap al barri del Xup. Un cop arribem al costat de la riera cal travessar el pont que la creua i, aleshores, ja ens trobarem entre els alts pins que identifiquen el bosc del Suanya.

El camí del Suanya és un espai de tranquilitat excepte quan passen cotxes. El camí va ser necessàriament asfaltat fa uns anys per poder millorar el benestar del veïns de la zona. Tot i així, aquest fet ha provocat que molts cotxes aliens a la zona utilitzin aquest camí per estalviar-se passar per dins el nucli urbà de Manresa. El camí del Suanya connecta a través d'un altre camí asfaltat amb el barri del Xup i, aquest, amb la carretera d'Igualada. D'aquesta manera el camí en una part del seus trams ha esdevingut una connexió entre l'eix transversal i la carretera d'Igualada. Una mena de precedent de la part final de l'eix Diagonal que destruirà una part del paisatge més proper al bosc del Suanya i el Gorg Blau.

1 comentari:

Anònim ha dit...

La veritat és que l'autovia que es projecta per sobre de la Riera de Rajadell és un bestiesa.

Justament l'han anat a possar un superviaducte pel mig de la zona més maca i que molts ciutadans de la comarca fem servir com a zona d'esbarjo natural.

Crec que la ciutadania no està ben informada i que més d'un es posarà les mans al cap quan un dia d'aquests vagi a fer la passejada en bicicleta i s'ho trobi tot ple de escavadores i formigoneres....

Serà molt trist....