28.5.08

LA PLANA DE VILADORDIS


Si creuem la ronda per sota el pas que hi ha a la darrera la zona d'oci dels Trullols podrem anar parar a un mirador d'un dels grans espais de la Manresa agrícola: la plana de Viladordis. Aquesta plana comença quan es pecipiten cap avall les zones altes dels Trullols i Cal Gravat.

Aquesta plana s'estén fins a la zona del Guix, Sant Fruitós i fins al poble de Viladordis. És ocupada per algunes masies, camps de secà i regadiu. Després, un cop passat el poble de Viladordis s'eleva i cau, sobtadament cap a la vall del Llobregat. La tranquila i plàcida plana es converteix, de cop, en una zona d'accidentats penyasegats sobre el riu Llobregat. Podem veure, al fons de la plana, la línia de cases que constitueix el nucli de Viladordis. Més cap a la dreta, dalt d'un petit turó, s'aixeca l'església de Viladordis, el cementiri i el mas i bosc de les Marcetes.

Aquesta plana protegida per l'Ajuntament de Manresa com a espai agricola protegit també comença a patir les seves amenaçes. El traçat del l'eix transversal ferroviari té un primer projecte que preveu passar just pel mig de la plana. Desde l'ajuntament es vol evitar aquesta opció però serà possible aconseguir aquí el que sembla que no s'està aconseguint a l'entorn de Salelles? La supervivència d'un espai agrícola emblemàtic per Manresa mereix la modificació del projecte de línia ferroviaria.