19.5.08

LA FONT DELS CAPELLANS



Recorrer el barri de la Font dels Capellans es caminar per la Catalunya dels nous polígons d'habitatges construïts a la perifèria de les ciutats durant la segona part del segle XX. Un paisatge mimètic, semblant però diferent.

El barri de la Font dels Capellans va ser construït al que aleshores eren els afores de la ciutat, just al costat de la via dels Ferrocarrils Catalans. Un nou barri previament planificat i projectat que va acollir molts veïns que formaven part de la inmigració espanyola arribada a Manresa a meitats del segle XX. Avui en dia aquest barri ja està totalment integrat a la trama urbana de Manresa. Passejar per dins és moure's entre blocs de pisos iguals, altes torres d'infinites finestres, balcons i estenedors. La confusió augmenta pel foraster del barri quan es recorren els jardins i passos que comuniquen les diferents torres. Petites escales i rampes entre arbres i parament d'herba intercalat amb petites places i alguna pista de ciment, tot s'assembla però res és el mateix. Si passejem per aquests jardins també anirem trobant les petites botigues de barri que hi han al peu d'aquestes torres i blocs d'habitatges. Perruqueries, forns de pa, queviures o alguna associació que suposen la pròpia oferta comercial i d'oci del barri de la Font dels Capellans.

El barri compta amb dos grups de blocs d'habitatges. Uns bloc més baixos i que si els miressim en planta tenen la forma semblant a una estrella. En segon lloc hi han les torres, uns bloc molt més alts i que són l'emblema més conegut d'aquest barri. Aquestes petits gratacels es poden veure facilment desde molts punts de la ciutat i són l'emblema identificador del barri.

El barri de la Font dels Capellans també es conegut a la resta de la ciutat per acollir cada dimarts el mercat setmanal més antic i potent de la ciutat. Un mercat que ja és una tradició més de la ciutat i que acull parades que ofereixen gran varietat de productes. Igualment també té una associació de veïns que organitza una completa Festa Major de gran pressupost. El castell de focs o les píntoresques actuacions de revista, ampliament seguides, no falten a la festa major de la Font dels Capellans.

La Font dels Capellans o simplement "la Font" ,tal com l'anomena la majoria de gent, és un dels barris més coneguts de la Manresa moderna.

5 comentaris:

ferran ha dit...

La font gran barri i quina varietat de gent. El Bar Moncau, els jevis de la font, els jubilats i les seves canyes,els concerts de la festa major, l'equip de futbol... ve a ser el que per a Barcelona és Cerdanyola.
Una gran força obrera ben organitzada i amb ganes de prosperar i passar-ho bé.

www.manres.blogspot.com

Anònim ha dit...

seria molt interesant saber el perque
es diu la font dels capellans o tambe
saber la historia5

Anònim ha dit...

seria molt interesant saber el perque
es diu la font dels capellans o tambe
saber la historia

Anònim ha dit...

seria molt interesant saber el perque
es diu la font dels capellans o tambe
saber la historia

Anònim ha dit...

seria molt interesant saber el perque
es diu la font dels capellans o tambe
saber la historia