12.1.08

JOAN VILANOVA, UNA VISIÓ DIBUIXADA DE LA CIUTAT

Vista imaginària de la plaça Major el 1865, dIbuixada per Joan Vilanova
.
Aquest any la ciutat de Manresa celebra l'any Joan Vilanova. Un any dedicat a recordar la vida i obra d'aquest dibuixant manresà que que va neixer l'any 1908 i va morir l'any 1990. Un dibuixant manresanista i que participar i col·laborar en moltes de les mogudes culturals que es van desenvolupar abans i després de la Guerra Civil.

Però sobretot quan parlem de Joan Vilanova cal parlar per la disciplina per la qual era més conegut: el dibuix. Una manera de dibuixar extremadament detallista i amb dibuixos molt laboriosos. Però sobretot Joan Vilanova dibuixava Manresa. La part més coneguda i reconeguda de la seva obra és aquella on es representa una Manresa dibuixada, una Manresa determinada i especial que ell tenia al seu cap. Una Manresa que havia estimat i viscut a fons desde petit quan vivia a la Seu de Manresa.

Joan Vilanova ens representa unes estampes plenes de gent i amb multitud d'escenes en un sol dibuix. On cada detall té algun sentit tot converttint els seus dibuixos en un documental de la ciutat. Tot gairebé sempre situat en un espai històric o emblemàtic de la ciutat. Joan Vilanova tenia predilecció per representar capítols històrics de la ciutat o estampes tradicionals o festives. Les enramades que antigament es feien a diferents barris, la festa major o sobretot les festes de la Llum són els temes preferits a representar per Joan Vilanova.

La publicació dels seus dibuixos es feia a diferents publicacions de la ciutat però també havia fet llibres no específicament relacionats amb la ciutat com el conte L'Angelet que no reia o la il·lustració del Cançoner català. D'altra banda havia il·lustrat moltes felicitacions de Nadal, portades de butlletins, programes de les festes de la Llum o la Festa Major o goigs per algunes esglésies de la ciutat com per exemple els Goigs de la Llum.

Però sens dubte la seva obra més coneguda i reconeguda és l'Auca de la Llum. Inevitablement lligada a la ciutat Joan Vilanova il·lustra a través de 83 vinyetes tota la història del miracle de la Llum. És en aquestes vinyetes on Vilanova explota al màxim el seu detallisme i sobretot el seu univers personal relacionat amb la ciutat de Manresa. Una obra plena de moments i estampes històriques de la ciutat.

Perquè Vilanova representava, a través d'un estil de dibuix detallista i carregat, una Manresa concreta. Una ciutat tradicional, romàntica, de festes i tradicions que amb una imatge més o menys semblant a la realitat havia existit. Però Vilanova, en els seus dibuixos, ho representava tot fent-ne una visió molt pròpia i personal de la ciutat. Una visió, estil i univers concret que amb els anys s'ha acabat convertint en imatges populars i identificatives de la ciutat.

Els goigs de la llum laboriosament dibuixats per Joan Vilanova