17.1.08

LES CASES DE LA BALCONADA

En aquesta ocasió la secció d'aquest bloc, Manresa posa't lletja, parla d'una de les més grans aberracions paisatgístiques que s'han comés a la ciutat: les cases de la Balconada. Juntament amb les cases de la plaça de la Reforma són les actuacions urbanístiques més vergonyoses fetes a la part monumental de la ciutat. Aquest nou barri, aixecat fa unes decades en l'entorn de la plana i mirador anomenat La Balconada, sembla que no va ser mai projectat pensant en l'elevat i bonic entorn en el qual havia de ser construït.

Un entorn de gran bellesa paisatgística com és el de la façana sud de la ciutat, amb els seus precipicis i balmes de pedra, no mereixia que hi fos aixecat un barri d'aquestes característiques. Mostra del poc criteri estètic que ha imperat a la ciutat de Manresa durant tant i tant temps.

Les cases, de gran alçada i volum ocupen tota la gran plana que hi ha just a sobre el riu Cardener trencant l'harmonia d'aquest impresionant paisatge de monuments històrics i marcada geografia natural que hi ha en aquesta part de la vall del Cardener. Un espai èpic i poètic que queda desvirtuat per construccions com les de La Balconada.