20.1.08

LA TRAVESSIA DELS DRETS

La travessia dels drets és un carrero estret i tortuós que s'obre pas entre les degradades cases del barri antic. L'espai de la travessia dels drets es troba entremig del que ha de ser el futur de la Manresa turística dedicat a l'etapa medieval: el carrer del Balç. Però tambés es troba a mig camí del centre neuràlgic de la Manresa magribina: el carrer de Santa Llúcia. Oblidada i decadent la travessia dels drets contínua present lluny de les múltituds.
La travessia comença a la baixada dels Drets i va resseguint la part baixa del que en temps pretérits havia estat la balçera on actualment s'aixequen les cases del carrer Sobrerroca. Finalment, tot girant cap a l'esquerra, el carrer desemboca sobtadament al carrer de Santa Llúcia.

Aquest petit carrer passa per la Manresa més degradada però també més antiga. Una Manresa que espera que algú la recuperi de l'oblit i li faci brillar la seva llarga història. Fins fa poc aquest carrer ni tant sols estava pavimentat fet que dónava al carrer un aspecte encara més deixat i brut. Fa pocs anys la terra va ser coberta per una capa de ciment tot fent el carrer una mica més digne. De fet la brutícia i la deixadesa del carrer tenen la seva història ja que a principi de segle aquest carrer era popularment anomenat "el merdisser" per raons evidents.

La travessia dels Drets té una prinera part feta amb alts murs que tanquen alguns jardíns i a on es creua amb altres carrers com els Arcs de Santa Llúcia o Forn de Santa LLucia. Després el carrer s'amplia una mica i passa per entremig d'altes i caòtiques cases que tanquen i cobreixen el carrer del Balç. Un parell de reixes tanquen i donen entrada a aquest carrer genuïnament medieval.


Actualment el carrer és molt solitari, amb darreres d'altres cases, jardins, cases mig abandonades o magatzems tancats. Segurament només hi trobareu algún gat ajagut amant de la tranquilitat d'aquest espai.


2 comentaris:

ferran ha dit...

T'has fixat en algunes pintures que hi ha a les parets d'aquest carrer? Curioses oi?

Calidoscopi ha dit...

doncs la veritat es que no m'hi vaig fixar en aquestes pintures. Hi hauré de tornar a passar perquè aquestes fotografies les vaig fer el setembre i algunes coses ja no les recordava.

Manresa Calidoscopi